Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Στόχος η τεχνική συμφωνία

Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Στόχος η τεχνική συμφωνία

Την Τρίτη ξεκινάει- εκτός απροόπτου- ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις αρχές Μαΐου, με ορίζοντα το τελικό κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τα αποτελέσματα των επαφών του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τον επόμενο μήνα.

Ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην αμερικανική πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε με τα ραντεβού που έγιναν με τον Άντι Μπόκολ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Moσκοβισί και τον υπεύθυνο του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.
Είχαν προηγηθεί οι σημαντικές συναντήσεις με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Η αίσθηση που επικρατεί και στις δύο πλευρές, είναι ότι έχουν διαμορφωθεί πλέον οι προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η τεχνική συμφωνία (SLA), χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη αισιοδοξία για το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για το χρέος, δεδομένου ότι και στην Ουάσινγκτον φάνηκαν ξεκάθαρα οι σημαντικές διαφορές που χωρίζουν ΔΝΤ και Γερμανία.

Η κυβέρνηση, αναμένει τις επόμενες ώρες τα κείμενα των μνημονίων, τόσο από την πλευρά της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ (MFEP), τα οποία θα αποτελέσουν και το αντικείμενο του νέου κύκλου της διαπραγμάτευσης που αρχίζει την Τρίτη.

Αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι τις αρχές του μήνα, στη συνέχεια θα προχωρήσει η νομοθέτηση των μέτρων και των αντιμέτρων, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την πολιτική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου.

Μέσα στον Μάιο θα πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ζητήματα τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την κυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο εάν πρωτύτερα δεν διευθετηθεί το θέμα του χρέους.

Ενώ η πλευρά του Σόιμπλε εμφανίζεται να επιδιώκει λύση του θέματος γρήγορα, προκειμένου να μην επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές, οι διαφορές του με το ΔΝΤ παραμένουν.

Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο περιθώριο του επερχόμενου G7 στην Ιταλία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς εκεί θα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.