Επεισοδιακή εκκένωση του λιμανιού της Χίου από μερίδα κατοίκων και αστυνομία (Videos)

Με βίαια επεισόδια εκκενώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το τμήμα X; στο οποίο παρέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, διαμαρτυρόμενοι για τις απελάσεις στην Τουρκία.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ήδη από το απόγευμα, όταν ομάδα αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αγανακτισμένων κατοίκων» συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Χίου και απαιτούσε την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με το astraparis.gr προχώρησαν μάλιστα σε βιαιοπραγίες και ξυλοδαρμούς κατά άλλων κατοίκων που στέκονταν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, μετατρέποντας σε «πυριτιδαποθήκη» την περιοχή του λιμανιού.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η τελική επιχείρηση εκκένωσης. Το «σύνθημα» δόθηκε με κροτίδα που εκτόξευσαν οι επιτιθέμενοι κάτοικοι μέσα στον χώρο που βρίσκονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα όσα επακολούθησαν καταγράφουν τα βίντεο που ακολουθούν:

«Θέλω το λιμάνι μου»

«Έχετε μια βδομάδα το λιμάνι μου, θέλω το λιμάνι μου, να μπει τέλος και να φύγετε». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς, που ήταν συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με το astraparis.gr, ζήτησε την άμεση εκκένωση του λιμανιού από τους πρόσφυγες.

«Ήταν το τελικό σύνθημα. Αμέσως άνδρες του Λιμενικού εφήρμοσαν το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης, ευτυχώς χωρίς την χρήση βίας. Μέσα σε ένα πανδαιμόνιο, με φωνές και προστάγματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καθίσει σηκώθηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται προς την έξοδο, όπου τους περίμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στον καταυλισμό της Σούδας και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ. Μια άλλη μεγάλη ομάδα με ισχυρή αστυνομική συνοδεία κατευθύνθηκε πεζή προς τους ίδιους χώρους.

Νωρίτερα, αλλά και κατά την διάρκεια της επιχείρησης, άνδρες του Λιμενικού προέβησαν σε συλλήψεις και απομάκρυνση των πλέον ζωηρών εκ των προσφύγων.

Είχαν προηγηθεί από το πρωί έως αργά το απόγευμα διαπραγματεύσεις με τους αντιδημάρχους κκ. Δημήτρη Καράλη και Γιώργο Καραμανή, καθώς και εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους πρόσφυγες, ενώ μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και αλληλέγγυοι πολίτες προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να αποχωρήσουν, πείθοντας να φύγει ένας μικρός αριθμός τους πριν την τελική και καθολική αποχώρηση», αναφέρει το astraparis.gr.

Με πληροφορίες από: astraparis.gr Βίντεο: astraparis.gr, politischios.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.