Επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Αργεντινής: Η ακτοφυλακή της Αργεντινής βύθισε κινεζική μηχανότρατα

Επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Αργεντινής: Η ακτοφυλακή της Αργεντινής βύθισε κινεζική μηχανότρατα

Η ακτοφυλακή της Αργεντινής βύθισε μια κινεζική μηχανότρατα η οποία ψάρευε παράνομα μέσα στα εγχώρια ύδατά της, είπε η ακτοφυλακή χθες Τρίτη, σε μια πρώτη δοκιμασία σχέσεων μεταξύ του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και του Πεκίνου.

Σε μια καταδίωξη στην ανοιχτή θάλασσα, ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής κυνήγησε τη Δευτέρα τη μηχανότρατα «Λου Γιαν Γιού 010» με κατεύθυνση τα διεθνή ύδατα, πυροβολώντας προειδοποιητικά στην πλώρη ενώ προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με το κινεζικό πλήρωμα μέσω ραδιοασύρματου.

«Αρκετές φορές, το παράνομο πλοίο διενήργησε μανούβρες για να έρθει σε σύγκρουση με την ακτοφυλακή, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο το πλήρωμα του αλλά και το πλήρωμα της ακτοφυλακής, οι οποίοι τότε διέταξαν τον πυροβολισμό τμημάτων του πλοίου», είπε η ακτοφυλακή σε δήλωσή της.

Δεν διευκρινίστηκε αν η μηχανότρατα βυθίστηκε την Δευτέρα ή χθες Τρίτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής είπε πως η Δικαιοσύνη διερευνά το επεισόδιο. Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Κίνας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, δεν ήταν διαθέσιμοι για δηλώσεις.

Η ακτοφυλακή χρησιμοποίησε ραντάρ για να εντοπίσει τη μηχανότρατα, που ψάρευε έξω από τα παράλια του Πουέρτο Μάντριν στην περιφέρεια Τσουμπούτ, ζώνη γνωστή για σουπιές.

Αφού η μηχανότρατα αγνόησε τις προειδοποιήσεις, η ακτοφυλακή πυροβόλησε το σκάφος και συνέχισε να εναλλάσσει προειδοποιήσεις και πυροβολισμούς.

Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο όταν άρχισε να βυθίζεται. Τέσσερα μέλη περισυλλέχτηκαν από την ακτοφυλακή ενώ άλλοι από ένα άλλο κινεζικό πλοίο που ακολουθούσε στην καταδίωξη.
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο εξ αποστάσεως στον κόσμο, με περισσότερα από 2.000 πλοία, είπε ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, Stop Illegal Fishing (Σταματήστε την παράνομη αλιεία) πέρσι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.