Επίσκεκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Επίσκεκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα περαιτέρω βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την ενέργεια και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμφιλίωση των δύο χωρών παρά τις διαφωνίες τους για την κρίση στη Συρία.

Ο καιρός της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία ενός ρωσικού καταδιωκτικού τον Νοέμβριο του 2015, μοιάζει να έχει περάσει.

Στόχος των δύο ηγετών είναι να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην διάσκεψη, θα είναι η τρίτη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτικού πάνω από τη Συρία από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σε αντίποινα η Ρωσία είχε επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς της χώρα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση κατά 83% του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία στη διάρκεια ενός έτους.

Παρά όμως την πρόσφατη προσέγγισή τους, Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση. Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιθυμούν την αποχώρησή του.

Πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφωνίες τους προκειμένου να επικεντρωθούν στους τομείς πιθανής συνεργασίας, κυρίως στην ενέργεια. Μάλιστα, Ρωσία και Τουρκία σκοπεύουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.