Δυσμενείς οι επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις

Δυσμενείς οι επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις

Απολύσεις ή τροποποιήσεις στο ωράριο του υφιστάμενου προσωπικού, μείωση του τζίρου σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών του εξωτερικού, με δυσμενείς επιπτώσεις στο προφίλ των εταιρειών της Β. Ελλάδας, είναι μερικές από τις συνέπειες της επιβολής των capital controls στη χώρα μας, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η έρευνα του ΕΒΕΘ σε δείγμα 127 επιχειρήσεων – μελών του διεξήχθη σε συνεργασία με την Palmos Analysis (29/7-4/8), μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, στη διαδικτυακή πλατφόρμα PrimoQ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, μόλις μία στις 25 επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκε από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επεβλήθησαν στις τράπεζες, ενώ το 83% επηρεάστηκαν «πολύ» ή «αρκετά».

Ιδιαίτερα δυσμενείς αποτυπώνονται οι επιπτώσεις στους κλάδους της βιομηχανίας – μεταποίησης (89%) και του εμπορίου (86%), ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στις υπηρεσίες (66%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μείωση μεγαλύτερη του 50% στον κύκλο εργασιών, λόγω της επιβολής των capital controls, και μόνο το 9% δηλώνει ότι δεν είχε κάποια επίπτωση στον τζίρο του ή κατέγραψε αύξηση (1%). Μάλιστα, το μέσο ποσοστό μεταβολής του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα υπολογίζεται σε -52%.

Ακόμα υψηλότερο παρουσιάζεται το ποσοστό μείωσης σε επιχειρήσεις με εξαγωγική/εισαγωγική δραστηριότητα (-54%) και ελαφρώς χαμηλότερο σε όσες δεν έχουν εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα (-47%). Παράλληλα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (-54%) και ακολουθεί η βιομηχανία/μεταποίηση (-52%) και οι υπηρεσίες (-44%).

Μεταξύ των προβλημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, λόγω της επιβολής των capital controls, συμπεριλαμβάνονται -βάσει της έρευνας- και τα εξής: τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (73%) δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή/και αδυναμία στην προμήθεια πρώτων υλών, εμπορευμάτων ή προϊόντων, καθώς, όπως διευκρίνισαν, οι προμηθευτές απαιτούν πλέον πληρωμές τοις μετρητοίς, ενώ επτά στις 10 (69%) επιχειρήσεις ανέφεραν ότι καταγράφουν καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην απασχόληση, το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ή/και αναθεώρηση ωραρίου/αδειών του υφιστάμενου προσωπικού και το 34% αναφέρουν προβλήματα στην καταβολή μισθών.

skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.