Επιπλέον μέτρα έως και 3,8 δισ. ευρώ το κόστος συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Επιπλέον μέτρα έως και 3,8 δισ. ευρώ το κόστος συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Με νέα μέτρα που ξεκινούν από 1,9 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν και και τα 3,8 δισ. ευρώ κινδυνεύει να πληρώσει η Ελλάδα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της η Ελλάδα με βάση και το χθεσινό ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ο συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι δεδομένο ότι πια ότι θα καταλήξει σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης ζητούν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχος από το περασμένο καλοκαίρι . Μάλιστα ο κ. αναπληρωτής υπουργός οικονομικών έχει στα χέρια του σενάριο που έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ και είναι σε γνώση του ΕΜΣ με βάση το οποίο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επηρεάζεται αν μετά το 2018 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί από το 3,5% του ΑΕΠ μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Βεβαίως το σενάριο αυτό έχει δύο σταθερές: Δεν θα επιβαρυνθεί σε τίποτα το ήδη υφιστάμενο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που έχει εκπονήσει ο ΕΜΣ αλλά και η Ελλάδα δεν θα αναλάβει υποχρέωση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τα χρόνια μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Η κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας

Το σενάριο αυτό καταστρέφεται όταν περνά στην διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ όπου εκεί παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι ισορροπιών.

Το Ταμείο έχει κριτικάρει και επίσημα και ανεπίσημα τα μέτρα του προγράμματος της Ελλάδας που έχουν συμφωνηθεί μόνο με τους ευρωπαίους δανειστές καθώς το ΔΝΤ είναι αυτή την στιγμή μόνο τεχνικός σύμβουλος στην διαπραγμάτευση.

Μάλιστα πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κρίς Ράις έχει δηλώσει ότι το ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα με πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια , αυτό σημαίνει ότι για οποιοδήποτε πιο υψηλό στόχο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα σε μέτρα.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους να επιθυμούν να υποχωρήσουν από τον αρχικό τους σχεδιασμό για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια από το 2018 έως και το 2028, αλλά να μην θέλουν να μειώσουν τον μεσοπρόθεσμο στόχο πριν από το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων που θα εφαρμόσει με 3,6 δισ. ευρώ νέα μέτρα κάτι που θα ήταν καταστροφικό για μια οικονομία που παλεύει να ανακάμψει από μια πολυετή ύφεση.

Ακόμη όμως και αν ο συμβιβασμός κλείσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ τότε και πάλι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων με περικοπές ή νέους φόρους με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ.

Τι αξιοπερίεργο είναι ότι κανείς δεν θυμάται πια τον επώδυνο δημοσιονομικό κόφτη που υποχρεώθηκε να υιοθετήσει η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο με την πίεση τη Γερμανίας και της Ολλανδίας Τότε ήθελαν με ένα μάλλον πρόχειρο τρόπο να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και να εντάξουν το ταμειο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.