Επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ, Τσίπρα

 Οι ΗΠΑ έστειλαν χθες το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι μία συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε το μήνυμα τηλεφωνικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, «ο πρόεδρος ξεκίνησε την ημέρα του με συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ και συνέχισε με τον κ. Τσίπρα… Ολα τα μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο συμφέρον τους η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ομως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο είναι να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που να βάζει την Ελλάδα πίσω στον δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους».

Στο τηλεφώνημα με την κ. Μέρκελ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να φτάσουν σε βιώσιμη συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανεκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους εντός της Ευρωζώνης».

Οι οικονομικές ομάδες των δύο ηγετών, σημείωσε, παραμένουν σε στενή επαφή και παρακολουθούν την κατάσταση. Ενόψει της χθεσινής συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και με τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα «έλαβε μία ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις ιδέες του για μία πορεία προς τα εμπρός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της» και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να φτάσουν σε μία κοινώς αποδεκτή συμφωνία.

Ο κ. Ερνεστ παραδέχθηκε ότι η λύση δεν είναι εύκολη, αλλά ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά. «Είναι περίπλοκο θέμα», παραδέχθηκε, «αλλά μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον να επιλυθεί». Πιεζόμενος να εξηγήσει ποια είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στη λιτότητα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι «για τη συμφωνία θα χρειαστεί όλες οι πλευρές να καθορίσουν ποιο είναι το καλύτερο μείγμα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι από μόνη της η λιτότητα δεν θα οδηγήσει σε λύση ούτε όμως είναι επιλογή η χαλάρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Ελλάδας σε αντάλλαγμα για οικονομική στήριξη». Επίσης, ο κ. Ερνεστ είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν συζητήσεις για αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Τραγωδία, τέλος, χαρακτήρισε την ελληνική κρίση η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

 

 

kathimerini.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.