Επίδομα θέρμανσης με…ταχυδρομικό κωδικό – Μείωση στις πεδινές περιοχές, αύξηση στις ορεινές προβλέπει το νέο σχέδιο

Επίδομα θέρμανσης με…ταχυδρομικό κωδικό – Μείωση στις πεδινές περιοχές, αύξηση στις ορεινές προβλέπει το νέο σχέδιο

Μειωμένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν χιλιάδες κάτοικοι πεδινών περιοχών της χώρας προκειμένου να ενισχυθούν με αυξημένα ποσά επιδόματος οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας, όπου οι ανάγκες θέρμανσης -λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το χειμώνα- είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελευθέρου Τύπου» η εξέλιξη αυτή θα είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στα κριτήρια υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης που προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017 το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα διαφοροποιείται εντός του ίδιου νομού, με κριτήριο εάν μια περιοχή είναι ορεινή ή πεδινή και με στόχο να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα στις περιοχές διαμονής τους. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017 θα καθοριστεί στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή θα ανέλθει και πάλι στα 105 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό

Ουσιαστικά, βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, στις ορεινές περιοχές πολλών νομών της χώρας θα καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από όσο στις πεδινές περιοχές των ίδιων νομών. Σε σχέση με πέρυσι, το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί για τους κατοίκους των αστικών  και πεδινών περιοχών  και θα αυξηθεί για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, δεδομένου ότι το συνολικό πόσο που θα διατεθεί την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017 παραμένει στο ίδιο επίπεδο με το ποσό που είχε χορηγηθεί την περίοδο από 15-10-2015 έως 30-40-2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο στο οποίο θα βασιστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να ξεχωρίσουν τις ορεινές περιοχές τις οποίες θα επιδοτήσουν με μεγαλύτερα ποσά επιδόματος θέρμανσης θα είναι ο Ταχυδρομικός Κώδικας. Οι αριθμοί Τ.Κ. που θα δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να λάβουν επίδομα θέρμανσης θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να διαπιστώνεται εάν διαμένουν σε ορεινές ή πεδινές- αστικές περιοχές και ανάλογα με την περιοχή διαμονής θα επιλέγεται το αντίστοιχο ποσό επιδόματος για καταβολή. Το ποσό επιδόματος θα ανέρχεται και φέτος σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας.

Η επικράτεια θα χωριστεί εκ νέου σε γεωγραφικές ζώνες, σε κάθε μια από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας και συνεπώς διαφορετικό ανώτατο ύψος επιδόματος. Οι γεωγραφικές ζώνες θα διαφοροποιούνται όχι μόνο με βάση τους νομούς αλλά – όπως ήδη προαναφέρθηκε- και με βάση τις ορεινές και πεδινές περιοχές κάθε νομού. Ουσιαστικά, στο νέο σύστημα, μια γεωγραφική ζώνη μπορεί να περιλαμβάνει τις ορεινές περιοχές μιας συγκεκριμένης ομάδας νομών, μια άλλη τις πεδινές  περιοχές της ίδιας ομάδας νομών, μια άλλη τις ορεινές περιοχές μιας άλλης ομάδας νομών κ.ο.κ.  η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISNET.

Πάντως, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο 15 Οκτωβρίου χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί το νέο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και με τις τιμές λιανικής πώλησης του καυσίμου να κυμαίνονται στα επίπεδα των 0,29-0,93 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου του περυσινού έτους (περίπου 0,84 ευρώ). Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές ακριβότερες κατά 0,08- 0,09 το λίτρο τη φετινή χειμερινή περίοδο  οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης τους πετρελαίου θέρμανσης από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο, ενώ παράλληλα αύξησε και το συντελεστή του ΦΠΑ που επιβαρύνει τα καύσιμα από το 23% στο 24%

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, έντυπη έκδοση

Leave a Reply

Your email address will not be published.