ΟΗΕ: Οκτώ γνωστοί και άγνωστοι ιοί που απειλούν με επιδημίες

ΟΗΕ: Οκτώ γνωστοί και άγνωστοι ιοί που απειλούν με επιδημίες

Έπειτα από την πρόσφατη εμπειρία της θανατηφόρου επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάρτισε μια λίστα οκτώ ιογενών ασθενειών, οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι οποίες «έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν επιδημίες στο προσεχές μέλλον, και για τις οποίες δεν υπάρχουν ιατρικά αντίμετρα».

Η λίστα συντάχθηκε από περίπου 20 ιολόγους και επιδημιολόγους που συναντήθηκαν στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη για να καθορίσουν τους κυριότερους παθογόνους παράγοντες για τους οποίους απαιτούνται ερευνητικά κονδύλια. Στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση επιδημιών από αναδυόμενες ασθένειες, έπειτα και από τις επικρίσεις που δέχτηκε ο ΠΟΥ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην τελευταία επιδημία Έμπολα.

Εκτός από τον αιμορραγικό πυρετό του Έμπολα, η λίστα περιλαμβάνει:

  • Ιός του Μάρμπουργκ: Συγγενικός με τον ιό του Έμπολα, προκαλεί ακριβώς τα ίδια συμπτώματα: πυρετό, γαστρεντερίτιδα , νευρολογικά συμπτώματα και αιμορραγία. Η άκρως επικίνδυνη ίωση αναγνωρίστηκε το 1967 όταν μεταδόθηκε από πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα σε 31 άτομα στις γερμανικές πόλεις του Μάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας. Η Σοβιετική Ένωση πειραματίστηκε με τη χρήση του ιού ως βιολογικού όπλου.
  • Πυρετός της Λάσα: Ιογενής αιμορραγικός πυρετός που αναγνωρίστηκε το 1969 στη Λάσα της Νιγηρίας. Εκτιμάται ότι προσβάλλει κάθε χρόνο 300 με 500 χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, από τους οποίους περίπου οι 5.000 υποκύπτουν.
  • Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό: Οφείλεται σε ιό που ενδημεί στα Βαλκάνια, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Μεταδίδεται από τσιμπούρια και σκοτώνει το 10 με 40 τοις εκατό των θυμάτων του.
  • SARS: το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο προκαλείται από κοροναϊό που αναγνωρίστηκε το 2003 έπειτα από ξέσπασμα επιδημίας στην Ασία. Προκαλεί σοβαρή πνευμονία και σκοτώνει περίπου έναν στους δέκα.
  • MERS: Ιός συγγενικός με το SARS, ο κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής αναγνωρίστηκε μόλις το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε έχουν αναφερθεί περίπου 1.000 κρούσματα με τη θνησιμότητα να φτάνει το 40%. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τις καμήλες.
  • Ιός του Νίπα: Παίρνει το όνομά του από τη Νίπα της Μαλαισίας όπου προκάλεσε επιδημία το 1999 με 257 κρούσματα και 105 θανάτους από εγκεφαλίτιδα. Εκτιμάται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από εκτρεφόμενους χοίρους που προσβλήθηκαν από την επαφή με νυχτερίδες.
  • Πυρετός του Ριφτ Βάλει: Παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή της ανατολικής Αφρικής και μεταδίδεται από μολυσμένα θηλαστικά και από τα κουνούπια Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως πυρετό και πονοκέφαλο. Περίπου το 2% των ασθενών εμφανίζουν αιμορραγικό πυρετό και το 1% πεθαίνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.