Επιδημία διπλών τιμοκαταλόγων στην αγορά

Επιδημία διπλών τιμοκαταλόγων στην αγορά

Σε κινήσεις παράκαμψης και άμυνας έναντι της υποχρέωσης εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS προχωρούν πολλοί επαγγελματίες στην αγορά και ειδικά σε κλάδους με παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να προχώρησε σε μέτρα και κίνητρα επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία, ωστόσο ήδη αναζητούνται οι τρόπο για να ακυρωθούν στην πράξη αυτά τα μέτρα και κίνητρα.

Από την περασμένη Παρασκευή είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Η θεωρία που υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών που προχώρησε στην θέσπιση της σχετικής υποχρέωσης είναι ότι συναλλαγή η οποία καταγράφεται μέσω του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ πιο πιθανό να καταγραφεί και φορολογικά μέσω έκδοσης φορολογικού στοιχείου αφού ο έλεγχος της είναι σχετικά εύκολος από την εφορία.

Ωστόσο, τα μέτρα “παράκαμψης” που λαμβάνουν στην αγορά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
– πολλοί επαγγελματίες και καταστηματάρχες αλλάζουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό δηλώνοντας ως τέτοιον τον τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος συνδέεται με το POS. Έτσι, διαθέτουν ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ έναντι οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, προσέχουν έτσι ώστε το υπόλοιπο του λογαριασμού που τροφοδοτείται από το POS να μην ξεπερνά τα 1.250 ευρώ προκειμένου να μην μπορεί να τους κατασχεθεί από την εφορία

– προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες που είναι διατεθειμένοι να τους πληρώσουν με μετρητά και να μην εκδοθεί απόδειξη. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων ή τεχνιτών της οικοδομής (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) οι οποίοι κάνουν έκπτωση ακόμη και 50% για πληρωμή τους με μετρητά.

Μάλιστα, το φαινόμενο της πληρωμής με μετρητά αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Με τη μη έκδοση απόδειξης οι φορολογούμενοι πληρώνουν άμεσα λιγότερα ενώ ο επαγγελματίας γλιτώνει από την πληρωμής φόρων και εισφορών που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 80%!

– προμηθεύονται, κυρίως στον κλάδο εστίασης, πολλαπλές συσκευές POS προκειμένου να είναι δύσκολος ο έλεγχος και οι επαληθεύσεις για τις εισπράξεις που έχουν πραγματοποιήσει μέσω των τερματικών POS.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι παρά τις κινήσεις “άμυνας” που κάνει η αγορά στην επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η φορολογική συμμόρφωση ανέβηκε και θα ανεβεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα όσο οι φορολογούμενοι εξοικειώνονται με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σε αυτό θεωρούν ότι συμβάλει τόσο το γεγονός ότι πλέον το αφορολόγητο όριο είναι συνδεδεμένο με τη χρήση πλαστικού χρήματος όσο και το μέτρο της φόρο-λοταρίας που πρόκειται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο με 1.000 τυχερούς κάθε μήνα που πληρώνουν με κάρτα και θα κερδίζουν 1.000 ευρώ αφορολόγητα ο καθένας.

 

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.