Ένταση σε hotspot της Λέσβου – Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζητούν να φύγουν από το νησί

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο hotspot της Μόριας, στη Λέσβο, όταν πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί προχώρησαν σε διαμαρτυρία διεκδικώντας να τους επιτραπεί επιτέλους να εγκαταλείψουν τη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, οπότε και ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες θα παραμείνουν υπό συνθήκες εγκλεισμού στα hotspot που μετατράπηκαν από ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε φυλακές προσφύγων.

Οι εν λόγω πρόσφυγες συμπλήρωσαν την 25ημερη υποχρεωτική κράτηση και πλέον τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο νησί, αλλά όχι και να φύγουν από αυτό. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει καθυστερεί, με αποτέλεσμα ο μακρόχρονος εγκλωβισμός τους στο νησί να προκαλεί εντάσεις όπως η σημερινή εξέγερση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, ενώ την κινητοποίηση ανέλαβε να καταστείλει διμοιρία ΜΑΤ που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής δεκάδες πρόσφυγες, Σύριοι και Ιρακινοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, ζητώντας να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την Ευρώπη. «Είμαστε πρόσφυγες και όχι εγκληματίες», ήταν το βασικό σύνθημα της κινητοποίησής τους.

Επίσκεψη Ευρωβουλευτή

Στο μεταξύ στη Μυτιλήνη βρίσκεται τη Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλλερ. Η κ. Κέλλερ επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.