Ένας (κυριολεκτικά) διαστημικός μήνας

Ένας (κυριολεκτικά) διαστημικός μήνας

Σπάνια κοσμικά φαινόμενα, αποστολές που αρχίζουν και άλλες που τελειώνουν, ουράνια σώματα, αστρονομικές συμπτώσεις – Πόσα διαστημικά γεγονότα χωράνε σε έναν και μόνο μήνα; Πολλά. Να ποια είναι αυτά.

Δεν είναι ακριβώς ένας Πόλεμος των Αστρων αυτό που θα ζήσουμε τον Μάρτιο. Θα δούμε, όμως, κομήτες και αστεροειδείς να περνάνε πολύ κοντά από τη Γη, ένα ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα να φεύγει για τον Αρη, έναν αστροναύτη να επιστρέφει επιτέλους έπειτα από έναν χρόνο παραμονής στο διάστημα και μια ολική έκλειψη να γίνεται ορατή από τον μισό πλανήτη.

Ολα άρχισαν χθες 1η Μαρτίου όταν ο Σκοτ Κέλι ξεκίνησε το ταξίδι του για την επιστροφή στη Γη έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου παρέμεινε για να επιβεβαιώσει τον Αλβέρτο Αϊνστάιν.

Πράγματι, η Θεωρία της Σχετικότητας προβλέπει ότι ο χρόνος επιβραδύνεται όσο περισσότερο φτάνει ένα σώμα την ταχύτητα του φωτός. Οι ειδικοί της NASA θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν έχει επιβραδυνθεί η γήρανση του Σκοτ Κέλι σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος είναι επίσης αστροναύτης και παρέμεινε στη Γη. Ο αμερικανός αστροναύτης μαζί με τον ρώσο συνταξιδιώτη του Μιχαήλ Κορνιένκο προσγειώθηκαν επιτυχώς στη Γη το πρωί της 2ας Μαρτίου στο Καζακστάν.

2016-03-02T060937Z_97709883_GF10000330194_RTRMADP_3_SPACE-STATION-ASTRONAUTS
Ο Σκοτ Κέλι μόλις έχει επιστρέψει στη Γη και δέχεται τις φροντίδες μιας γυναίκας από την ομάδα εδάφους (Reuters)

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αποδειχθεί η θεωρία στην πράξη. Αντίθετα, δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει ένας αστεροειδής κοντά από τη Γη. Αυτός που θα περάσει στις 8 Μαρτίου λέγεται 2013TX68 κι έχει διάμετρο 30 μέτρα.

asteroid20160225-16
NASA/JPL-Caltech

Η τροχιά του δεν έχει ακόμη ορισθεί με ακρίβεια: οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να περάσει σε απόσταση 14 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, αλλά δεν αποκλείεται η απόσταση να είναι μόλις 17.000 χιλιόμετρα. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση σημαίνει ότι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη ακόμη και από τους δορυφόρους των τηλεπικοινωνιών που βρίσκονται σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων. Αρχικά, οι ειδικοί είχαν μιλήσει ακόμη και για επιπτώσεις στη Γη. Στη συνέχεια, όμως, η NASA ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες είναι πρακτικά ανύπαρκτες: μία στα 250 εκατομμύρια.

Οσοι ζουν πάλι στη νότια Ασία, την Αυστραλία και τον Ειρηνικό μπορούν να παρατηρήσουν με την ησυχία τους την ολική έκλειψη του Ηλίου που θα σημειωθεί στις 9 Μαρτίου. Εμείς εδώ στην Ευρώπη θα πρέπει να περιοριστούμε στο live streaming.

Αντίθετα, άμεση είναι η εμπλοκή μας, πέντε ημέρες αργότερα, στην εκτόξευση του ευρωπαϊκού διαστημικού οχήματος Σαπαρέλι από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Αρη.

Το δεύτερο διαστημικό όχημα ευρωπαϊκής κατασκευής πήρε το όνομά του από τον ιταλό αστρονόμο Τζοβάνι Σαπαρέλι, ο οποίος πρώτος παρατήρησε τις αυλακώσεις του Κόκκινου Πλανήτη το 1870.

Το βλέμμα μας θα στραφεί και πάλι στον ουρανό στις 21 και 22 Μαρτίου για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο: το πέρασμα δύο κομητών. Ο ένας λέγεται 252Ρ/Linear12 και θα περάσει σε απόσταση 5,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ο δεύτερος P/2106 ΒΑ 14 και με τα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα θα κάνει ρεκόρ δύο αιώνων και πλέον: ο τελευταίος κομήτης που πέρασε τόσο κοντά από τη Γη ήταν πριν από 246 χρόνια. Ας ελπίσουμε μόνο να λιώσει ο Ηλιος τους πάγους του για να μπορέσουμε να τον παρατηρήσουμε καλύτερα.

 

protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.