Έναρξη ειρηνευτικών διαβουλεύσεων ζητά η Νότια από τη Β. Κορέα

Έναρξη ειρηνευτικών διαβουλεύσεων ζητά η Νότια από τη Β. Κορέα

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα ζητά η Νότια Κορέα για πρώτη φορά από το 2015 με στόχο την κατάπαυση εχθρικών δραστηριοτήτων στα κοινά σύνορα. Οι Νοτιοκορεάτες ζητούν να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στις 21 Ιουλίου τονίζοντας πως οι συνομιλίες είναι πιο αναγκαίες από ποτέ ώστε να αναχαιτισθεί το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιανγκ και να αποκλιμακωθεί η στρατιωτική ένταση στην περιοχή.

«Αιτούμαστε στρατιωτικές συνομιλίες με τον Βορρά στις 21 Ιουλίου στο Τονγκιλγκάκ ώστε να σταματήσουν όλες οι εχθρικές δράσεις που αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση στη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή», είπε σε ενημέρωση τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Σου Τσου-Σουκ.

Το Τονγκιλγκάκ είναι κτίριο της Βόρειας Κορέας στο Πανμουντζόμ, που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για συνομιλίες. Οι πιο πρόσφατες συνομιλίες κυβερνητικού επιπέδου διεξάχθηκαν εκεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πρόταση παρουσιάζεται περίπου μία εβδομάδα από τη δήλωση του προέδρου Μουν Τζάε-Ιν ότι η ανάγκη για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ, ώστε να αναχαιτισθεί το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός πρότεινε μια διακορεατική συνάντηση για την 1η Αυγούστου στο Πανμουντζόμ με στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο (1950-1953).

Ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει σε «μια θετική απάντηση» από τη Βόρεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μια σειρά συναντήσεων οικογενειών, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίστηκαν στη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας που οδήγησε στον διχασμό της χερσονήσου. Η επανένωση των οικογενειών ξεκίνησε το 2000 έπειτα από μια ιστορική σύνοδο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.