Ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό από χολέρα στην Υεμένη

Ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό από χολέρα στην Υεμένη

Εκτός ελέγχου έχει τεθεί η επιδημία χολέρας στην Υεμένη καθώς περίπου ένα παιδί μολύνεται κάθε λεπτό, προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση Save the Children.

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες οπότε αναμένεται να σημειωθούν έως και 300.000 κρούσματα, προειδοποίησε η οργάνωση και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός μόλυνσης έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τα δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου, η πείνα που τείνει να εξελιχθεί σε λιμό και η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, έχουν επιτείνει την εξάπλωση της χολέρας, μιας οξείας διαρροϊκής νόσου που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

Το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο είναι ήδη σε άθλια κατάσταση, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τις προμήθειες σε φάρμακα και ενδοφλέβια σκευάσματα να εξαντλούνται γρήγορα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ανακοίνωσε ότι περισσότεροι 920 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια από τα τέλη Απριλίου και τουλάχιστον 124.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, σχεδόν τα μισά σε παιδιά.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούτι που έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν και στην αραβική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζεται από την Δύση, έχει ως αποτέλεσμα 19 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στο χείλος του λιμού.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στην χολέρα καθώς το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει την ασθένεια, λέει η οργάνωση.

Οι περιορισμοί στην μεταφορά της ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας στην Υεμένη, περιλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην πρόσβαση του λιμανιού Χοντέιντα και το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σαναά, καθιστούν δύσκολη της καταπολέμηση της επιδημίας.

Το ίδιο δύσκολη είναι και η μετακίνηση των ασθενών για να λάβουν την θεραπεία καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την μεταφορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.