1 από τα 7 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης : Φολέγανδρος

Φολέγανδρος: ένα νησί τόσο τέλειο και καλοδιατηρημένο σχεδόν ψεύτικο. Στην επίσημη σελίδα του νησιού θα δείτε ότι είναι στην λίστα των 7 ομορφότερων χωριών της Ευρώπης. Είναι ένα νησί που όποιος το επισκέφθηκε δεν αρκέστηκε στη 1 φορά και πήγε και ξαναπήγε.

Το κυκλαδίτικο χρώμα είναι τόσο έντονο που ακόμα και ο μεγάλος τουρισμός που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο νησί δεν χαλάει αυτό το κλίμα. Οι περιπατητές την αγαπούν χάρη στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών.  Η Φολέγανδρος απαρίζεται από 3 βάσικα χωριά, την Χώρα, το λιμάνι Καραβοστάση και την Άνω Μεριά.

Αξίζει να μείνει κανείς στη Χώρα, η οποία είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο και διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες προς το Αιγαίο. Η Χώρα ακόμη, κλειστή στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, έχει ένα μοναδικό «κέντρο» με τρείς πλατείες στην σειρά με δέντρα, όπου κάτω από την σκιά τους μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή φαγητό σε μια ήσυχη και ρομαντική ατμόσφαιρα. Από το απαλό αεράκι που διέρχεται από τα στενά, μπορεί να νιώσετε το άρωμα των δέντρων της λεμονιάς ή του εξαιρετικού ψωμιού. Μπουκαμβίλιες και ιβίσκοι χρωματίζουν τα μικρά ξύλινα μπαλκόνια γύρω από το Κάστρο (ΧΙΙΙ αιώνας). Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, ανεβείτε στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, κολυμπήστε στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες της, εξερευνήστε τη φύση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού.

Η εκκλησία της Παναγίας, στην κορυφή του λόφου, προσφέρεται για μια ωραία βόλτα και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα με θέα την Χώρα. Επίσης, η περιοχή του Κάστρου, ένα μικρό φρούριο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1210-ένα μικρό χωριό μέσα στη Χώρα, θα σας ταξιδέψει πίσω στο Μεσαίωνα.

Το χωριό της Άνω Μεριάς είναι ανάμεσα σε καλλιεργημένα χωράφια και “ξερολιθιές”. Εκεί μπορείτε να βρείτε το τυπικό «καφενείο»,ταβέρνες καθώς επίσης και το Φολκλορικό Μουσείο.

Αξίζει να γευτείτε το σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα, στον Καραβοστάση, στην Αγκάλη ή στην Άνω Μεριά, και να διασκεδάσετε τις νύχτες με ρακόμελα στις πλατείες της Χώρας.

4272

 

folegandros_hsyxh_petrini_1

 

folegandros6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.