Ένα απλό τρικ για να ενισχύσετε την ικανότητα απομνημόνευσης

Ένα απλό τρικ για να ενισχύσετε την ικανότητα απομνημόνευσης

Άλλοι χρησιμοποιούν τον καφέ για να διατηρήσουν τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή τους, άλλοι φτιάχνουν λίστες με τις σημαντικότερες πληροφορίες που θέλουν να συγκρατήσουν και άλλοι διαβάζουν φωναχτά. Εσείς ποια μέθοδο επιλέγετε για να εξασκήσετε τη μνήμη σας και να «καταχωρίσετε» περισσότερα δεδομένα στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου σας;

 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας βρήκαν έναν απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο για να ανακαλούμε στη μνήμη μας σημαντικές πληροφορίες.

Young girl thinking with glowing brain illustration

Πείτε σε κάποιον, για παράδειγμα σε έναν φίλο, αυτά που θέλετε να θυμάστε , συμβουλεύουν οι ερευνητές, καθώς η ενεργή επανάληψη ή αναπαραγωγή της πληροφορίας αποτελεί καλύτερη μέθοδο απομνημόνευσης έναντι άλλων, όπως η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση.

Η επιτυχία αυτής της τακτικής έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα σε «ικανοποιητικές» αναμνήσεις έναντι άλλων, πιο πεζών. Η συναναστροφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όπως ένας φίλος ή συγγενής, εμπίπτει στην κατηγορία των «ικανοποιητικών» εμπειριών κι έτσι είναι πιο πιθανό να αποτυπωθεί με επιτυχία στη μνήμη μας. Ο εγκέφαλός μας στη συνέχεια θα παίξει σε… επανάληψη το περιστατικό ενώ εμείς ξεκουραζόμαστε, σημειώνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Learning and Memory.

Φαίνεται λοιπόν πως κάτι ήξερε η μαμά μας που ήθελε να της λέμε το μάθημα κάθε μέρα…!

Πηγή: http://www.onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.