ΠΕ Καστοριάς: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας

ΠΕ Καστοριάς: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας

Από το τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ, γνωστοποιείται η έναρξη της εαρινής εκστρατείας του 2016 για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας την 1η Απριλίου 2016.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, εντός του Απριλίου αναμένεται να καλυφθούν οι περιοχές: κεντρικό τμήμα Π.Ε Ιωαννίνων, ένα μικρό τμήμα στα βορειοανατολικά της Π.Ε. Πρεβέζης, το σύνολο σχεδόν της Π.Ε. Άρτας, το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το δυτικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας, το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Π.Ε. Τρικάλων, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Π.Ε. Λάρισας και οι Π.Ε. Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Εντός του Μαΐου υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές που απομένουν: οι Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής (εκτός των τριών χερσονήσων στα νότια της ΠΕ), Σερρών, Καβάλας και Δράμας.

Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αλλαγές (αναλόγως των καιρικών συνθηκών).

Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 08:00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 06:00 το απόγευμα). Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μια περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό H ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας. Ως εκ τούτου, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επαφή με τα εμβόλια δολώματα. Εάν χρειαστεί να απομακρυνθεί το εμβόλιο – δόλωμα από κάποιο σημείο, απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών ή πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση που κάποιο ζώο προσλάβει το εμβόλιο – δόλωμα, δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του από το στόμα του ζώου. Σε περίπτωση κατάποσης του δολώματος, συστήνεται να μην έρθει σε επαφή ο ιδιοκτήτης του ζώου ή γενικότερα άλλα άτομα με το ζώο που προσέλαβε το δόλωμα για τουλάχιστον μία ημέρα μετά την πιθανή πρόσληψη του εμβολιακού δολώματος.

Για το πρόγραμμα πτήσεων και ρίψεων, θα υπάρχει ενη0έρωση από την προηγούμενη ημέρα.11

 

Για περισσότερες πληροφορίες Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής,  τμήμα Κτηνιατρικής, κα. Σμαράγδα Δημοπούλου, τηλ2467076023.

Πιο αναλυτικά το τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Καστοριάς αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό, από 19/10/2012 η λύσσα έχει επανεμφανιστεί στην Ελλάδα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ επικίνδυνη – θανατηφόρα νόσος, πρέπει να εμβολιάζονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από κτηνιάτρους, όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) με νεκρά εμβόλια κατά της λύσσας.

Επίσης, εμβολιάζονται οι κόκκινες αλεπούδες, με εμβόλια-δολώματα τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό  (εικόνα 1)

Ο εμβολιασμός γίνεται με ρίψεις από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων τoν  Απρίλιο 2016 (εαρινή περίοδος εμβολιασμού των αλεπούδων).

Οι ρίψεις γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

 

Εάν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας :

 • Αποφύγετε την επαφή με αυτό.
 • Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε:
 • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια.
 • Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κτηνιατρικής στο τηλ.2467076023 ή το ΚΕΕΛΠΝΟ τηλ.2105212054 για περαιτέρω οδηγίες.

 

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:

Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα) (εικόνα 2)

 • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
 • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
 • Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα (ήρθατε σε επαφή με την εσωτερική κάψουλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.
 • Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη λύσσα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr  στην καρτέλα Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα, ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τηλ.2105212054  24 ώρες το 24ωρο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.keelpno.gr

Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στις ακόλουθες διαδρομές:

 • Ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα Ενημερωτικό VIDEO για τη Λύσσα
 • Ιστοσελίδα της Π.Ε. Καστοριάς http://kastoria.pdm.gov.gr Ενημέρωση Πολιτών-Δελτία Τύπου- Εκστρατεία κατά της Λύσσας
 • Στον σύνδεσμο http://we.tl/URL8hL3Dmo ο οποίος αφού ανοιχθεί θα πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο (συμπιεσμένο)· περιέχει τα αρχεία του διαφημιστικού σποτ για τη Λύσσα

Leave a Reply

Your email address will not be published.