ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εκπλήσσει η εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο των Γρεβενών – Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εκπλήσσει η εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο των Γρεβενών – Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης

«Το γεγονός ότι εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της “Μελέτης – Κατασκευής Βιομηχανικής επιχειρηματικής περιοχής ΒΕΠΕ Γρεβενών” δεν μας εκπλήσσει», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει, «σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά πόρους του δημοσίου, που ταλανίζει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία των Γρεβενών, πρωταγωνιστές είναι στελέχη της ΝΔ, που διώκονται με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Η υπόθεση αφορά το έργο “Μελέτη- Κατασκευή Βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών”, που αφορά την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007, με προϋπολογισμό ύψους 800.000 ευρώ. Παρά την πλήρη εκταμίευση του ποσού από τη Νομαρχία Γρεβενών, η μελέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη δικογραφία, δεν παραδόθηκε ποτέ εξ ολοκλήρου στη Νομαρχία». Στην υπόθεση (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Τιμολέων Κοψαχείλης, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος ήταν ο Νομάρχης Γρεβενών κατά την επίμαχη περίοδο και κατόπιν δήμαρχος Γρεβενών. «Αναμένουμε από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιοριστικοί όροι στους εμπλεκόμενους μετά την απολογία τους

H ανακρίτρια Γρεβενών που ερευνά τον φάκελλο “Μελέτη- Κατασκευή Βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών” επέβαλε περιοριστικούς όρους σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα  στα τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης(ΚΕΠ) του έργου, τον πρώην βουλευτή  Γρεβενών της ΝΔ Τιμολέωντα Κοψαχείλη, τον Ανδρέα Τόσκα  και τον Χρήστο Κουτσοτόλη, πρώην υψηλόβαθμο υπάλληλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (την περίοδο Λεούδη), μετά την απολογία τους  σχετικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί για το ανύπαρκτο έργο προϋπολογισμού 800.000€, τους επέβαλε την «στέρηση εξόδου από την χώρα και την παρουσία τους μια φορά τον μήνα στο Α.Τ. Γρεβενών». Για τον τότε Νομάρχη Γρεβενών της Ν.Δ. και μετέπειτα δήμαρχο της πόλεως Δημοσθένη Κουπτσίδη –σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γρεβενών-  επεβλήθησαν πιο σκληροί όροι, όπως «στέρηση εξόδου από την χώρα και να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο ΑΤ Γρεβενών». Η υπόθεση αφορά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στους παραπάνω  για την “Μελέτη- Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών” που αφορά την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (πριν τον Καλλικράτη), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και της  Αναπτυξιακής Εταιρίας Γρεβενών (ΑΝΓΡΕ ΑΕ), με προϋπολογισμό 800.000 €.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία και θα αποφασίσει αν εκδοθεί ή όχι το τελικό παραπεμπτικό βούλευμα.

Μελέτη που πληρώθηκε δεν κατατέθηκε ποτέ στην Νομαρχία Γρεβενών

Η πολύκροτη υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Γρεβενών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος Ελέγχου – Διαφανειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Δασκαλόπουλος.

Στην αναφορά του προς τον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ο περιφερειακός σύμβουλος  αναφέρει, ότι: «Παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη η ΝΑ Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη ουδέποτε κατατέθηκε στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση, ώστε να δημοπρατηθεί, και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της».

Την ευθύνη διοίκησης, ελέγχου και παραλαβής του έργου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί την είχε η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (ΚΕΠ) που είναι τριμερής και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο κάθε συμβαλλόμενος. Στο σχετικό πρακτικό που έχει συνταχθεί φαίνεται ότι η ΚΕΠ ομόφωνα παρέλαβε από την ΑΝΓΡΕ το σύνολο της μελέτης με τίτλο «Μελέτη – Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» στις 18/9/2009. Όμως η ανωτέρω μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ  στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση  (Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Π.Δ.30/96, Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Άρθρο 225 και Π.Δ. 696/74 ώστε να δημοπρατηθεί) και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της, παρόλο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση».

Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι «η μελέτη υπάρχει» και σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews φαίνεται να κατέθεσαν έγγραφο προς στην ανακρίτρια που αναφέρει ότι οι επίμαχες  μελέτες βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας από προηγούμενο έλεγχο που έκανε η υπηρεσία για υπόθεση που εμπλέκεται πάλι ο πρώην Νομάρχης και πρώην δήμαρχος Γρεβενών.

Τι ισχυρίζεται ο καταγγέλλων στο vetonews, αιχμές για τη στάση της περιφερειακής αρχής

Ο Αντώνης Δασκαλόπουλος ρωτήθηκε από το vetonews εάν είχε πληροφορίες από το παρελθόν για τα έργα και τις ημέρες στη αναπτυξιακή Γρεβενών,  που κατήγγειλε στο εισαγγελέα. Σημείωσε ότι μόλις εξελέγη περιφερειακός σύμβουλός ζήτησε και εγκρίθηκε από την Περιφερειακή αρχή να εκπροσωπεί στο ΔΣ της Αναπτυξιακής το 5% των μετοχών της Περιφέρειας.  «Άρχισα να συλλέγω στοιχεία όχι μόνο για την επίμαχη μελέτη αλλά και για αλλά έργα – μελέτες που υπήρχαν έντονες υπόνοιες ότι ήταν ανύπαρκτα. Έτσι με την ιδιότητα  του περιφερειακού συμβούλου και μέλους του ΔΣ της εταιρίας ζητούσα εγγράφως συγκεκριμένα στοιχεία τόσο από την ΑΝΓΡΕ όσο και από τον δήμο και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση  που είναι η τυπική συνέχεια της τότε νομαρχίας, σημείωσε.  Ανέφερε ότι «στην αρχή υπήρχε προθυμία μου έδιναν πληροφορίες όταν κατάλαβαν τι συμβαίνει και που μπορεί να φτάσουν τα πράγματα έκλεισαν όλες οι πηγές πληροφόρησης. Σας αναφέρω ότι κανένας από τους τρεις παραπάνω θεσμικούς φορείς δεν ανταποκρίνεται πλέον στις έγγραφες εκκλήσεις μου για παροχή πληροφοριών για έργα της επίμαχης περιόδου».

Είναι γνωστό ότι ο Δασκαλόπουλος  προσπάθησε πολλές φορές να φέρει το θέμα με ερωτήσεις του στο Περιφερειακό συμβούλιο ζητώντας την επέμβαση της περιφέρειας και ως μέτοχος να ζητήσει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο της εταιρίας αλλά δεν έχει εισακουσθεί από την διοίκηση Καρυπίδη. Κατά ένα περίεργο τρόπο ο Περιφερειάρχης Καρυπίδης κατά δήλωση του πολέμιος της διαπλοκής δείχνει να αδιαφορεί στα  φαινόμενα.

Οι δηλώσεις του στο παρελθόν για τις ΕΔΕ  της περιφέρειας είναι ενδεικτικές της στάσης του.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα του περιφερειακού συμβούλου εντοπίζεται στην περίοδο 2007-2010  όπου αιρετός Νομάρχης Γρεβενών ήταν ο Δημοσθένης Κουπτσίδης,  όπου κατείχε σημαντικό μερίδιο στην μετοχική σύνθεση της ΑΝΓΡΕ.

Το vetonews επικοινώνησε με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Τιμολέωντα Κοψαχείλη ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Πέντε μελέτες 2.9 εκ € που δεν έχουν παραληφθεί αλλά έχουν πληρωθεί

Η επαγγελματική ιδιότητα του καταγγέλλοντος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης μέχρι να φτάσει στην πόρτα του εισαγγελέα.  Ο Αντώνης Δασκαλόπουλος είναι υπάλληλος της ΔΟΥ Γρεβενών με πολύχρονη εμπειρία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως ανέφερε στο Vetonews ακολούθησα το δρόμο και την μέθοδο που έχουμε στην δουλειά μας όταν θέλουμε να ξεσκονίσουμε ένα έργο που έχουμε υποψίες. «Όλα τα στοιχεία που συνέλλεξα καταχωρήθηκαν στον υπολογιστή και με πολύ προσωπική δουλειά στο σπίτι κατάφερα να συντάξω εκθέσεις και εμπεριστατωμένες αναφορές για έξι συνολικά υποθέσεις μελετών που πληρώθηκαν από την ΑΝΓΡΕ χωρίς να έχουν παραληφθεί ποτέ από τις υπηρεσίας της Νομαρχίας».  Όπως αποκαλύπτει το vetonews οι υπόλοιπες πέντε  ύποπτες μελέτες οι οποίες πληρώθηκαν αλλά δεν «υπάρχουν πουθενά» είναι οι :

– βελτίωση Γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού Γρεβενών Βασιλίτσας

– προμελέτη νέας χάραξης Γρεβενών – Δεσκάτης

– βελτίωση του τμήματος οδού Μικρολίβαδο – περιβόλι

– Τεχνική στήριξη της ΝΑ Γρεβενών επιχειρησιακό πρόγραμμα 2008 – 2012

– Μελέτες οδοποιϊας Ν. Γρεβενών

Οι παραπάνω μελέτες -εκτός της επίμαχης που βρίσκεται στην ανακρίτρια- είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκ €, έχουν πληρωθεί στο ακέραιο αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και βεβαιώσεις καθώς δεν έχουν θεωρηθεί καν από τις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών , δηλαδή με λίγα λόγια μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πουθενά σε καμία υπηρεσία της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις πέντε μελέτες υπάρχει η Εισαγγελική παραγγελία 70/2015, όπου το ΣΔΟΕ που ανέλαβε αρχικά την ερευνα, δήλωσε στην συνέχεια αδυναμία, και μετά από πολλές αναβολές, η υπόθεση οδεύει προς Οικονομική αστυνομία.

Πληροφορίες: VetoNews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.