Η ελληνική εταιρεία που πουλάει τεχνολογία στην Ιαπωνία

Ξεκίνησε το 1997 με μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αποτελεί μία από τις τρεις ηγέτιδες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά του night vision. Η “Θέων Αισθητήρες”, κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην Άμυνα και την Ασφάλεια, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να επεκταθεί σε πάνω από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας συμβόλαια ακόμη και σε εξαιρετικά απαιτητικές αγορές, όπως στην Ιαπωνία, όπου πριν από λίγες εβδομάδες κέρδισε, μέσω διαγωνισμού, συμβόλαιο, το δεύτερο στη χώρα, για την προμήθεια μονόκυαλων συστημάτων νυχτερινής όρασης για την ιαπωνική αστυνομία.

Με έδρα στην Αθήνα, γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη, γραμμή συμπαραγωγής των προϊόντων της στην Αυστραλία, την Ινδία και σύντομα στην Ινδονησία και προσωπικό που ξεπερνά τους 100 εργαζόμενους, , η “Θέων Αισθητήρες” αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που κατάφερε, μέσω της εξωστρέφειας της, να αντεπεξέλθει των συνεπειών της επταετούς κρίσης στην Ελλάδα.

Εμφανίζοντας πωλήσεις που αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ για το 2015 και σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία, η Θέων το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει, πέραν της Ιαπωνίας, να κλείσει νέες συμβόλαια σε, Γαλλία, Ινδία, Κύπρο, Βραζιλία και Ολλανδία. Στην τελευταία περίπτωση, η ελληνική εταιρεία προ μηνός υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ολλανδίας για την προμήθεια 6.000 μονόκυαλων συστημάτων νυχτερινής όρασης.

“Ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας, που κράτησε τέσσερα χρόνια, με τη Θέων να ανταγωνίζεται 17 εταιρείες του εξωτερικού, από τις μεγαλύτερες στο χώρο της νυχτερινής όρασης, μεταξύ των οποίων αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ισραηλινές”, αναφέρει ο Capital.gr. o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Όπως σημειώνει, η δημιουργία της Theon Sensors (THermal and Electro-Optical, Night Sensors) όπως είναι η αγγλική της ονομασία – προέκυψε μέσω προγενέστερης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των αντισταθμιστικών. “Βάσει αυτού, οι πελάτες μας σε κάποιο σημείο ζήταγαν, πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών, να προτείνουμε λύσεις για την ανάθεση projects για λογαριασμό τους, αποκτώντας μιας πολύ καλή εμπειρία σε όλο το φάσμα της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία αυτή μας βοήθησε να δούμε ότι και εμείς στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τις δομές ώστε να αναλαμβάνουμε τέτοια project. Όντως έτσι αρχίσαμε να χτίζουμε την Τheon, η οποία εξ αρχής ξεχώρισε κερδίζοντας σημαντικά συμβόλαια”, τονίζει ο κ. Χατζημηνάς (στη φωτογραφία υπογράφει συμβόλαιο της Theon με το Ολλανδικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

 

Χατζημηνάς

 

“Βλέπει” νέες αγορές

Στην αρχή η εταιρεία αναλαμβάνει συμβόλαια – μετά από διαγωνισμούς – με τον Ελληνικό Στρατό, όταν το 2004 έρχεται η πρώτη σημαντική συμφωνία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για περισκόπια αρμάτων για τον στρατό της Αυστραλίας. “To 2004 αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στις αγορές του εξωτερικού. Με έναυσμα ένα συμβόλαιο για περισκόπια στην Αυστραλία, στη συνέχεια μας ζήτησαν οι Αυστραλοί να σχεδιάσουμε ένα νέο τύπο περισκοπίου το οποίο να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες τους. Κερδίσαμε το συμβόλαιο και αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως στη συγκεκριμένη αγορά υπήρχε κενό στο κομμάτι των προσαρμογών, να παίρνεις, δηλαδή, ένα προϊόν και να το προσαρμόζεις στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη”, αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας.

Τα περισκόπια ήταν από τα πρώτα προϊόντα, όλα τα προϊόντα είναι με στρατιωτικές προδιαγραφές της Theon. Ακολούθησαν οι διόπτρες και το τελευταίο προϊόν, το μονόκυαλο νυχτερινής όρασης, το οποίο δεν έχει πουληθεί καν στην Ελλάδα καθώς η ζήτηση απορροφάται σε ποσοστό 100% από το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, στο πελατολόγιο της Theon Sensors συγκαταλέγονται επίλεκτα σώματα, με ιδιαίτερες απαιτήσεις στις νυχτερινές επιχειρήσεις, όπως οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, οι γερμανικές ειδικές δυνάμεις KSK, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, οι ένοπλες δυνάμεις και η Προεδρική Φρουρά των ΗΑΕ, ο στρατός του Βελγίου, της Αυστραλίας, της Χιλής, του Πακιστάν, της Σιγκαπούρης, του Κατάρ, οι Συνοριοφύλακες του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας, η Αστυνομία της Ιαπωνίας και βέβαια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειωτέον, πως όλα τα προϊόντα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί.

Όσο για τα επόμενα βήματα; “Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε νέες αγορές με τοπικές συνεργασίες, όπως στην Ινδία και την Ινδονησία. Παρακολουθούμε επίσης τις αγορές της Κορέας, της Μ. Ανατολής, της Βραζιλίας. Μια εταιρεία πρέπει να έχει πάντοτε ένα καινούργιο αφήγημα, να μην εφησυχάζει”, καταλήγει ο κ. Χατζημηνάς.

Νίκος Χρυσικόπουλος
capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.