ΛΑΕ: Η Ελλάδα ένα μεγάλο hotspot για να εξυπηρετηθεί η Μέρκελ

ΛΑΕ: Η Ελλάδα ένα μεγάλο hotspot για να εξυπηρετηθεί η Μέρκελ

«Με δυσάρεστη και θα πρόσθετα οδυνηρή, έκπληξη άκουσα τις δηλώσεις Γιάννη Μουζάλα και Νίκου Κοτζιά.

Ο Γιάννης Μουζάλας προεξόφλησε ότι η Ειδομένη θα μείνει κλειστή για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς αναβίβασε σε 150.000 τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει, βλέπε στοιβάξει, η χώρα μας.

Αυτές οι δηλώσεις, όπως και οι σημερινές δηλώσεις Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τράνζιτ, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ως μοιραίο το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη και περίπου προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα δεν πρόκειται να θέσει θέμα ανοίγματος των συνόρων στην Ειδομένη ή αν το θέσει θα το κάνει για τα μάτια του κόσμου.

Πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο hot spot, προκειμένου να διευκολυνθεί η θέση της Μέρκελ και να γίνει ο ελληνικός χώρος κυματοθραύστης της υπόλοιπης ΕΕ από τους “κακούς”, τάχα, πρόσφυγες.

Οι εξελίξεις αυτές καταδείχνουν ότι έχουμε μια άβουλη, παραδομένη και υποτελή κυβέρνηση, η οποία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ χρησιμοποιείται από τη γερμανική ΕΕ ως αθλιέστατο προτεκτοράτο και πειραματόζωο πολλαπλών χρήσεων.

Η Λαϊκή Ενότητα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της αλλά και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να θέσει με επίταση στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα 7/3, τρία αλληλένδετα θέματα:

– Το άνοιγμα των συνόρων και το ρίξιμο των φρακτών παντού στην Ευρώπη και της Ειδομένης συμπεριλαμβανομένης με ειδική προτεραιότητα,

– Την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα με βάση τον πληθυσμό και το οικονομικό της βάρος,

Αυστηρότατες παραδειγματικές κυρώσεις για τις χώρες που θα παραβιάζουν τις εν λόγω αποφάσεις.

Η Ελλάδα πρέπει, σε περίπτωση που αυτά τα αιτήματα δεν γίνουν δεκτά, να θέσει veto για να προασπίσει τα συμφέροντά της αλλά και το ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μάλιστα η Ελλάδα πρέπει να τονίσει ότι το ελληνικό veto θα είναι διαρκές για όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, μέχρις ότου η ΕΕ επιλέξει να εγκαταλείψει την υποκρισία, τηνξενοφοβία και τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και να συμμορφωθεί με ό,τι επιβάλλει ρητά το διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες».

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

 1. Η πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό χαρακτηρίζεται από υποκρισία, ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και ξενοφοβία. Από τη μια, οι πόλεμοι, οι τυχοδιωκτισμοί και οι αποσταθεροποιήσεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους συμμάχους τους στο χώρο της Μέσης Ανατολής ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και προκαλούν κύμα προσφύγων. Από την άλλη, ακολουθείται μια απάνθρωπη πολιτική παρεμπόδισης (αποτροπής) των προσφύγων στην μετακίνηση τους και κλεισίματος των συνόρων που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και προκαλεί τραγωδίες.
 2. Όπως έχει δείξει η ζωή, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες να διαφύγουν σε χώρες όπου η ζωή τους δεν κινδυνεύει, παρά τα εμπόδια που συναντούν, ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθήσουν πολύ ριψοκίνδυνους δρόμους και πρακτικές. Αυτή η πολιτική παρεμπόδισης και αποτροπής είναι που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρά παιδιά στον πάτο του Αιγαίου.
 3. Η ελληνική κυβέρνηση και το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο ακολουθούν πρόθυμα αυτή την πολιτική αποτροπής για τους πρόσφυγες με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (προκειμένου να επιτυγχάνεται η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία ακόμα και αν συλλαμβάνονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων).
 4. Η πολιτική αυτή καθιστά τη χώρα μας συμμέτοχο στις τυχοδιωκτικές και γεωστρατηγικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως όχημα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα
 5. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τους/τις πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε “επιλέξιμους/ες” ή “μη επιλέξιμους/ες”, ανάλογα με την εθνοτική καταγωγή τους με τους τελευταίους/ες να απελαύνονται.
 6. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει τις γνωστές πολιτικές “αποτροπής” με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως αυτό της Κορίνθου, αλλά και τη δημιουργία hot spot, που λειτουργούν ως μαζικοί χώροι κράτησης.
 7. Για μας ως ΛΑΕ η κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε είναι τελείως διαφορετική, αφού οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  • – Διεθνοποιούμε το ζήτημα των προσφύγων, θέτοντας το ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ κλπ), προκειμένου να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Αυτοί που πραγματικά εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας δεν είναι άλλοι από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ που δημιουργούν εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο, βάρβαρες συνθήκες διαβίωσης και ασυνόδευτα χιλιάδες παιδιά προσφύγων να σέρνονται στους δρόμους της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την καταστολή, τα δακρυγόνα και τα συρματοπλέγματα.
  • – Εάν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων ασκούμε βέτο σε όλες από δω και μπρος τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σα να μην συμβαίνει τίποτα όταν, μάλιστα, η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

 

 • – Δηλώνουμε ότι δεν μας δεσμεύει καμία υποχρέωση από τις δανειακές συμβάσεις και τις μνημονιακές συμφωνίες με τις χώρες αυτές. Πέραν του ότι τα μνημόνια καταστρέφουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας και οφείλουμε ούτως ή άλλως να τα ακυρώσουμε και να αρνηθούμε να τα εφαρμόσουμε, είναι απόλυτος παραλογισμός να εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος και να υποτασσόμαστε στις εντολές της τερατρόϊκα όταν ΕΕ και ΗΠΑ μετατρεπουν την Ελλάδα σε χωματερή ανθρωπίνων ψυχών.
 • – Δηλώνουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου που μετατρέπουν την Ευρώπη σε ρατσιστικό φρούριο/εργαστήρι επιτήρησης και καταστολής, ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

 

 1. Σαν ΛΑ.Ε θα αγωνιστούμε:
  • – Για να δοθεί ένας τέλος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας με προτεραιότητα την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές και ως πρώτο στόχο, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η οριστική λύση του δράματος των προσφύγων δεν μπορεί παρά να προέλθει από την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του.
  • – Για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης για τους πρόσφυγες από και προς τον τελικό προορισμό τους, που σημαίνει ότι επιδιώκουμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο για να σταματήσουμε τα ναυάγια και ενεργοποιούμε κάθε δυνατή δίοδο για να φτάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν.
  • – Για την άμεση χορήγηση ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • – Για την δημιουργία ανοικτών και ανθρώπινων δομών φιλοξενίας αντί για δημιουργία χώρων που θα λειτουργούν ως γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 2. Ως ΛΑΕ χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και καλούμε σε ενίσχυσή του ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές ή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης του πόνου και των αναγκών των προσφύγων. Εκατοντάδες μέλη της ΛΑΕ συμμετέχουν ενεργά και πρωτοπόρα σε αυτό το κίνημα.
 3. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, χρειάζονται πάνω απ’ όλα μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του κινήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμμετείχαμε στο χθεσινό Αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε στην Πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις πολιτικές κράτησης των μεταναστών/ριων και την πορεία στα κρατητήρια του Ελληνικού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/3, καθώς και στο αντιρατσιστικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 21/3, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο και πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/3 στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών και οι απαντήσεις του Παν. Λαφαζάνη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Σύνοψη της τοποθέτησης του Κώστα Ήσυχου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ

«Μιας ιδιαίτερης σημασίας και αξίας πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, είναι η έναρξη των επιχειρήσεων της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο και την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επιχείρηση αυτή δε θα προσφέρει στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συρρέουν στις ακτές της Μ. Ασίας αλλά πραγματικό στόχο έχει τη διασφάλιση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή όπως και στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο και επείγον, δίπλα στο κίνημα αλληλεγγύης να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντι- πολεμικό, αντι- ιμπεριαλιστικό, αντι- νατοϊκό, ένα κίνημα φιλειρηνικό που να απαιτεί την απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων, την προώθηση των διαπραγματεύσεων για πολιτική λύση και εν τέλει τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα σταματήσει τα κύματα των προσφύγων και επιτρέψει την επιστροφή τους στις εστίες τους».

Σύνοψη της τοποθέτησης του Δημήτρη Σαραφιανού, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ

 

«Είναι απολύτως παράλογη και υποκριτική η πολιτική της ΕΕ που από τη μια στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ που παράγουν το προσφυγικό ζήτημα και από την άλλη επιχειρεί να αποτρέψει την εισδοχή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Η πολιτική της αποτροπής, την οποία υιοθέτησε και η ελληνική κυβέρνηση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας (όταν στην Τουρκία δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα σε πρόσφυγες που προέρχονται από ασιατικές χώρες) παραβιάζει ευθέως τη Συνθήκη της Γενεύης που απαγορεύει την επαναπροώθηση των προσφύγων και επιτάσσει την ασφαλή διέλευσή τους στις χώρες τελικού προορισμού.

Η πολιτική αυτή είναι και απολύτως αναποτελεσματική. Οπως έχει δείξει η ζωή, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες να διαφύγουν σε χώρες όπου η ζωή τους δεν κινδυνεύει, παρά τα εμπόδια που συναντούν, ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθήσουν πιο ριψοκίνδυνους δρόμους και πρακτικές. Αυτή η πολιτική αποτροπής είναι που οδήγησε εκατοντάδες νεκρά παιδιά στον πάτο του Αιγαίου.

Η Ελλάδα όχι απλώς οφείλει να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο κορυφής αν οι υπόλοιπες χώρε της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων, προβλέποντας και αντίστοιχες κυρώσεις, αλλά πρέπει να ασκεί βέτο σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου από δω και μπρος μέχρι την διευθέτηση του ζητήματος. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί σα να μην συμβαίνει τίποτα όταν η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών».

Σύνοψη της τοποθέτησης του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό»

«Αποτροπή των απελπισμένων προσφύγων δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εάν σταματήσει ο πόλεμος στις χώρες προέλευσής τους, ή εναλλακτικά αν υπάρξει μαζική σφαγή των προσφύγων στα σύνορα, σε έκταση μεγαλύτερη από ότι π.χ. στο Χαλέπι. Αντίθετα οι φράχτες που ορθώνονται στον Έβρο, στην Ειδομένη και αλλού δεν σταματούν τους πρόσφυγες αλλά τους ωθούν να περάσουν από άλλα περάσματα κατά μήκος των συνόρων και αυξάνουν την ταλαιπωρία και τους τζίρους των διακινητών. Μόνο μια ανθρώπινη και ορθολογική πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες με εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους μπορεί να δώσει λύση στο προσφυγικό ζήτημα, σε συνδυασμό με τον διεθνή αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Τέλος τόνισε πως είναι εξοργιστικό να επιχαίρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα για τα επιπρόσθετα κονδύλια της ΕΕ ώστε να μαντρωθούν οι πρόσφυγες σε καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες, ύψους 700 εκ. Ευρώ για όλες τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, όταν την ίδια στιγμή περικόπτονται 2,6 δις Ευρώ από το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα και το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ»!

Σύνοψη της τοποθέτησης της Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ

«Βρισκόμαστε μπροστά στον απίστευτο ζόφο των πολέμων που πυροδότησαν οι επιθετικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού της Δύσης και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Της εξοικείωσης με τις ειδήσεις των πνιγμών στο Αιγαίο. Της εικόνας παιδιών που δέχονται δακρυγόνα και ματώνουν μπροστά στους φράχτες των κλειστών συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο. Των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται σε άθλιους χώρους «φιλοξενίας».

Υπάρχει, όμως, ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο στοιχείο: Είναι η αυτοοργανωμένη κινητοποίηση χιλιάδων αλληλέγγυων, που προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του μηχανισμού του κράτους και της κυβέρνησης, που επιλέγει να εξοφλεί τις τερατώδεις απαιτήσεις των δανειστών αντί να καλύπτει ανθρώπινες ανάγκες. Η κινητοποίηση της κοινωνίας της αλληλεγγύης που βρίσκεται στον αντίποδα των κέντρων κράτησης. Που αρνείται τους φράχτες και τις παράλογες κατηγοριοποιήσεις των προσφύγων ανάλογα με την εθνικότητα τους.

Το ΝΑΤΟ και η FRONTEX δεν ήρθαν στο Αιγαίο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων: γιατί αν ήθελαν αυτό, θα άνοιγαν νόμιμες διόδους διέλευσης και θα καταργούσαν τους φράχτες. Η ΛΑ.Ε. θα αγωνιστεί για ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα. Για το δικαίωμα των προσφύγων κάθε είδους να μετακινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στην Ευρώπη. Για ανοιχτές, αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στη χώρα μας. Για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, μια ριζικά διαφορετική χώρα, έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ερώτηση: Θα γίνει κάποια κίνηση κινηματική για να ρίξουν το φράκτη; Είναι στο μυαλό των κινημάτων να ρίξουν τους φράκτες;

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ενώ είχαν δώσει εντολή πάνω στα σύνορα να χτυπήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά, σε περίπτωση που θα ήθελαν να βγουν από τα ελληνικά σύνορα, η αστυνομία αυτό δεν το έκανε. Αρα, υπήρξε μια αντίδραση από τους ένστολους. Αυτό, πώς θα το αξιοποιήσετε;

Παν. Λαφαζάνης: Τα κινήματα δεν είναι εύκολο να καταφέρουν τα ίδια, με τους συμμετέχοντες, να ρίξουν το φράκτη αλλά κάνουν αγώνα για να πιέσουν τις κυβερνήσεις που εγκατέστησαν τον φράκτη, να τον γκρεμίσουν. Αυτό τον αγώνα κάνουν τα κινήματα, αυτό τον αγώνα διεξάγουν οργανώσεις αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, αυτό τον αγώνα διεξάγει και η Λαϊκή Ενότητα.

Πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθούν πολύ σύντομα πολιτικές συνθήκες για να έχουμε και μια Ελλάδα χωρίς φράκτες, για να δώσει πρώτη το παράδειγμα η Ελλάδα ότι γκρεμίζει τους φράκτες, ώστε να το απαιτεί με αξιοπιστία και από τις άλλες χώρες.

Θέλουμε να πέσουν οι φράκτες, κάνουμε ότι μπορούμε να πέσουν οι φράκτες αλλά δεν είναι πάντα στο χέρι των κινημάτων να πέσουν οι φράκτες.

Εμείς βλέπουμε όσους είναι στην Αστυνομία, όχι από την πλευρά της καταστολής που τους βλέπει το Κράτος, αλλά και ως εργαζόμενους. Απευθυνόμαστε στους ένστολους, τους λέμε ότι η καταστολή, ο αυταρχισμός δεν είναι το μέσο για να αντιμετωπιστούν κινήματα και κοινωνικοί αγώνες και νομίζουμε ότι αυτός ο λόγος μας έχει απήχηση και στους ένστολους και θα έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Ερώτηση: Αναφέρατε ότι υπάρχει κάποια υπόγεια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Γερμανίας για να μείνουν οι πρόσφυγες εδώ…

Παν. Λαφαζάνης: Δεν έχω στοιχεία, ούτε αποδείξεις προκειμένου να τεκμηριώσω την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας. Εγώ, όμως, βγάζω συμπεράσματα από αυτά που βλέπω, από αυτά που ακούω, από τις δηλώσεις των κυβερνητικών υπευθύνων. Και σας ρωτώ εσάς, όταν ακούτε τον κ. Μουζάλα να λέει ότι στα επόμενα χρόνια τα σύνορα στην Ειδομένη θα παραμένουν κλειστά, πώς προκύπτει αυτό;

Υποτίθεται ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πάει στη Σύνοδο της ΕΕ και θα ζητήσει, και θέλει να το επιτύχει αυτό, να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδωμένη. Πώς θα το ζητήσει αυτό αν ο κ. Μουζάλας ήδη έχει προεξοφλήσει ότι για τα επόμενα χρόνια η Ειδομένη θα είναι κλειστή;

Από αυτό συνάγω το συμπέρασμα ότι υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι προς εξυπηρέτηση της κυρίας Μέρκελ, η Ελλάδα να γίνει ένα μεγάλο hot spot. Προς επίρρωση αυτού, έρχονται και οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε κατά τη γνώμη του δεν ξέρω με ποια στοιχεία, και είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να «φιλοξενήσει» (βλέπουμε σε τι συνθήκες διαβιούν οι πρόσφυγες) μέχρι 150.000. Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο; Ο Ν. Κοτζιάς είναι υπουργός Εξωτερικών. Υποτίθεται ότι κάνει αγώνα για να ανοίξουν τα σύνορα. Αρα, κάτι υπάρχει στο παρασκήνιο.

Βλέπω και τον κ. Τουσκ σήμερα. Ο κ. Τουσκ βρήκε την ευκαιρία, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στους πρόσφυγες. Σήμερα, το είπε από εδώ, από την Ελλάδα, ότι η «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι χώρα διέλευσης προσφύγων αλλά χώρα παραμονής των προσφύγων. Επομένως, το μήνυμα μου, είπε, προς τους πρόσφυγες είναι να μην έρχονται στην Ελλάδα γιατί δεν θα μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεθόδευση η οποία έχει γίνει με τη συναίνεση, φυσικά, και την αποδοχή της κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα γίνει χώρος στρατοπέδευσης, γιατί στρατόπεδα φτιάχνουμε σε αυτή τη χώρα, στρατοπέδευσης προσφύγων, προκειμένου υποτίθεται, να μην πιεστεί η κ. Μέρκελ και η Γερμανία και να είμαστε ο χώρος προστασίας της υπόλοιπης Ευρώπης, της υπόλοιπης ΕΕ για να είμαι ακριβής, από τους «κακούς» πρόσφυγες, από την επέλαση των προσφύγων.

Αυτά μόνο μια εθελόδουλη, παραδομένη, άβουλη και μοιραία κυβέρνηση θα μπορούσε να τα κάνει και όχι μια κυβέρνηση η οποία θέλει να προασπίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, την κυριαρχία μας, το εθνικό και λαϊκό συμφέρον αλλά –και το υπογραμμίζω αυτό- και το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο. Γιατί όλα αυτά καταρρακώνουν κάθε έννοια, κάθε ίχνος διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότατο και το οποίο προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, ρητά τα προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Χρειάζεται ιδιαίτερα να τονιστεί ότι στη Σύνοδο όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχθούμε τα αρνητικά τετελεσμένα στο χώρο της ΕΕ στο θέμα των συνόρων αλλά η θέση και η άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα, που θέλει να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια της και το διεθνές Δίκαιο, πρέπει να θέσει βέτο στη Σύνοδο και βέτο διαρκές για οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ από εδώ και μπρος, όσο τα σύνορα είναι κλειστά.

Βεβαίως γνωρίζουμε ότι ο πρόσφυγας δεν θα εμποδιστεί από τα κλειστά σύνορα, το ζούμε, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου για εμάς λόγος να κλείνουν τα σύνορα και να βάζουν στρατό προκειμένου να προφυλάξουν και να διαφυλάξουν τα κλειστά σύνορα και να βάζουν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα να στρέφονται εναντίον προσφύγων, γυναικών και παιδιών ακόμα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα στον 21ο αιώνα και καταρρακώνουν κάθε έννοια ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει με αυτές τις μεθόδους. Η Ευρώπη αν συνεχίσει, έτσι, θα περάσει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.