Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης Eldorado Gold για το μεταλλείο χρυσού με πολιτικές προεκτάσεις

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με έντονο πολιτικό άρωμα εξελίσσεται η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold που διαθέτει το μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική.

Με μια κίνηση που κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν από αψυχολόγητη έως πολιτικά κατευθυνόμενη, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να αναβάλει για αύριο το ραντεβού που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και παράλληλα να συναντηθεί το απόγευμα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Πρακτορείο fm, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, απαντώντας στην ανακοίνωσης της πολυεθνικής εταιρείας για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε, παράλληλα τη δυσφορία του για το γεγονός, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και σχολίασε : “Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος”.

Σε συνέντευξη Τύπου  ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι : «θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Η Eldorado Gold, αναμένεται να προχωρήσει στην αναστολή του έργου των Σκουριών, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην «Ελληνικός Χρυσός» να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, στην περίπτωση που το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Στα επιχειρήματα της καναδικής πολυεθνικής υπηρεσιακοί παράγοντες απαντούν ότι οι άδειες θα πρέπει να εκδοθούν με βάση τις προβλέψεις του νόμου και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που η ίδια η εταιρεία έχει καταθέσει και όχι με βάση παρεκκλίσεις από το νόμο και τη μελέτη σε βάρος των κατοίκων και της οικονομίας της περιοχής.

Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί, πάντως, τις επόμενες ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προβλήματα που έχουν να κάνουν με ένα καθαρά τεχνικό θέμα έχουν λάβει πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.