Ελ Σαλβαδόρ: στοιχεία-σοκ για βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών

Ελ Σαλβαδόρ: στοιχεία-σοκ για βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών

Σχεδόν οι δύο στις πέντε εγκυμοσύνες ανήλικων κοριτσιών 10 ως 12 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ οφείλονται σε βιασμούς και αιμομιξία, όμως σχεδόν πάντοτε οι βιαστές μένουν ατιμώρητοι, κατήγγειλε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τα κορίτσια κάτω των 12 ετών διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να κυοφορήσουν εξαιτίας του βιασμού τους από θετούς γονείς ή συγγενείς (πατριούς, παππούδες, θείους, ξαδέλφια…) από ό,τι τα κορίτσια 13 ως 17 ετών.

Βάσει του νόμου στο Σαλβαδόρ, η σεξουαλική επαφή με ανηλίκους κάτω των 15 ετών αποτελεί ποινικό αδίκημα – βιασμό – το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης.

Αλλά παρότι συνολικά 1.445 κορίτσια ηλικίας 10 ως 14 ετών κυοφόρησαν πέρυσι, δεν υπήρξε καμιά καταδίκη σε βάρος των δραστών των βιασμών.

«Κανένας τους δεν αντιμετώπισε ποινική δίωξη από τους θεσμούς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι» να τους προσαγάγουν, τόνισε ο Ούγο Γκονσάλες, αντιπρόσωπος του UNFPA στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με τον Γκονσάλες ένας από τους λόγους που τιμωρούνται τόσο λίγοι βιαστές στη χώρα είναι πως οι οικογένειες των θυμάτων διστάζουν να καταγγέλλουν τα εγκλήματα και διότι για ορισμένες οικογένειες οι έφηβες που μένουν έγκυες είναι οικονομικό βάρος και συχνά τις αναγκάζουν να παντρευτούν τους βιαστές.

Επιπλέον, οι έφηβες που μένουν έγκυες δεν μπορούν να κάνουν άμβλωση νόμιμα, καθώς οι επεμβάσεις αυτές είναι εκτός νόμου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στην κοινωνικά συντηρητική χώρα.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.