Εκτός σχολείων 3,7 εκατ. προσφυγόπουλα

Περισσότερους από τους μισούς εφήβους και παιδιά πρόσφυγες παγκοσμίως δεν πάνε σχολείο, περίπου 3,7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Από τα έξι εκατομμύρια προσφυγόπουλα στον κόσμο, 1,75 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια στη δευτεροβάθμια.

“Είναι μια κρίση για εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες”, αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της HCR, ο Ιταλός Φιλίπο Γκράντι.

“Η εκπαίδευση των προσφύγων παραμελείται βάναυσα”, πρόσθεσε καλώντας τους ηγέτες του κόσμου, που θα συναντηθούν στον ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα για μια σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, να εργαστούν για την πρόσβαση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την πρώτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στις 20 του μηνός θα διεξαχθεί επίσης στη Νεά Υόρκη διάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

“Καθώς η διεθνής κοινότητα θα μελετά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, είναι απαραίτητο να σκεφθούμε πέρα από τις ανάγκες επιβίωσης”, είπε ο Γκράντι.

“Η εκπαίδευση επιτρέπει στους πρόσφυγες να διαμορφώσουν με θετικό τρόπο το μέλλον των χωρών ασύλου και των χωρών προέλευσής τους όταν επιστρέψουν”, εκτίμησε.

Τα παιδιά πρόσφυγες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να βρεθούν εκτός σχολικού συστήματος στις χώρες υποδοχής.

Σύμφωνα με την HCR, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων σε σχολική ηλικία παρέμεινε σχετικά σταθερός στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα, περίπου στα 3,5 εκατομμύρια. Από το 2011, ο αριθμός τους δεν παύει ωστόσο να αυξάνεται, με έναν ρυθμό 600.000 τον χρόνο.

Μόνο το 2014, ο αριθμός των προσφύγων σε σχολική ηλικία αυξήθηκε κατά 30%. Μια τέτοια αύξηση επιβάλλει τη δημιουργία 12.000 νέων τάξεων τον χρόνο και επίσης την εξεύρεση 20.000 νέων καθηγητών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από τα 3,7 εκατομμύρια προσφυγόπουλα που δεν πάνε σχολείο, περισσότερα από τα μισά ζουν σε επτά χώρες: στο Τσαντ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στον Λίβανο, στο Πακιστάν και στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, για παράδειγμα, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, μόνο το 39% των νεαρών προσφύγων πηγαίνει σχολείο. Στον Λίβανο, το ποσοστό είναι παρόμοιο (40%), ενώ στην Ιορδανία περίπου το 70% των νεαρών προσφύγων έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την HCR.

Συνολικά, περίπου 900.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία στον κόσμο είναι εκτός σχολικού συστήματος.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.