Οι “Αργοναύτες” της Καστοριάς στη 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για δεύτερη φορά συμμετέχει φέτος στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, εκθέτοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από μια άλλη Καστοριά που μεγαλούργησε στην Αμερική και κυρίως στην Νέα Υόρκη. Αν θελήσει κανείς να δει την τότε μετανάστευση των Καστοριανών που ξεκίνησε ήδη πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, από κάθε πλευρά και όχι μονοδιάστατα, σίγουρα δεν θα έφθανε όχι μόνο ένα άρθρο αλλά ούτε και ένα ογκώδες βιβλίο.

Οι παροικία των καστοριανών στην Νέα Υόρκη όπως γράψαμε και άλλη φορά άρχισε να παίρνει  “σάρκα και οστά” ως είθισται να λέγεται, με την δημιουργία του Συλλόγου Καστοριέων «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Νέας Υόρκης το 1910. Οι πρωτοπόροι που άνοιξαν τον δρόμο της ξενιτειάς ήταν αφορμή να ακολουθήσουν και άλλοι, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο Σύλλογος, που είχε τεράστια προσφορά στη δημιουργία διαφόρων βασικών υποδομών της Καστοριάς, όπως το δίκτυο ύδρευσης αργότερα ο ηλεκτροφωτισμός και ένα σωρό άλλα πολιτισμικά, περιβαλλοντικά, φιλανθρωπικά  και πατριωτικά έργα με την συμμετοχή του ακόμη και στους απελευθερωτικούς αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία.

Στην έκθεση εκτίθεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, που καταδεικνύουν κυρίως στους νέους γουνοποιούς και όχι μόνο, την προσφορά των απόδημων καστοριανών στην επιχειρηματικότητα της γούνας και στην γενέτειρά των, που τους αξίωσε να γνωρίσουν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, το οποίο μπορεί σήμερα να πλήττετε αλλά σύντομα ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει από τις ενδείξεις που διαφαίνονται.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στο περίπτερο της Ακαδημίας, προέρχεται κατά πλειονότητα από καρπούς πολυετών ερευνών του συμπολίτη μας ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Ιωάννη Τσακιρίδη και προέδρου της Ακαδημίας, ο οποίος και αφιέρωσε δεκάδες ώρες επεξεργασίας και καταγραφής του εν λόγω υλικού από οικογενειακά και άλλα αρχεία παλαιών καστοριανών οικογενειών, πραγματοποιώντας μια αξιόλογη προσπάθεια στην διάσωση και καταγραφή της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού της Καστοριάς.

Μάλιστα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, μέσα από μια πραγματικά μεγάλη και εξαιρετική συλλογή, επανεκτυπώσεις ανέκδοτων φωτογραφιών από την προπολεμική Καστοριά.

DSC_0301  DSC_0296 DSC_0297 DSC_0298 DSC_0299

Leave a Reply

Your email address will not be published.