Έκτακτο σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: ΕΚΑΜ και σκύλοι στο αεροδρόμιο, επιτήρηση εμπορικών κέντρων

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας για ύπαρξη «πυρήνων» τζιχαντιστών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Μεγάλος, ωστόσο, είναι ο προβληματισμός για τα αποτελέσματα που θα φέρει σε επίπεδο ασφαλείας το χρόνιο κλείσιμο των συνόρων που θα έχει ως αποτέλεσμα των εγκλωβισμό τεράστιου όγκου ανθρώπων στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να εμφιλοχωρήσουν ακραίοι ισλαμιστές.

Τότε, είναι που, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, θα υπάρξει έφορο έδαφος για τη δημιουργία «πυρήνα» τζιχαντιστών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Με κλειστά τα ευρωπαϊκά σύνορα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση επιθέσεων σε στόχους ξένων συμφερόντων στη χώρα μας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας τζιχαντιστής που έχει έρθει από τις εμπόλεμες ζώνες δεν μπορεί να σχηματίσει πυρήνα που χτυπήσει κάπου απρόβλεπτα», εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από την πρώτη στιγμή της είδησης των επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Βελγίου ανέβηκε αυτόματα ο δείκτης επιπέδου κινδύνου στις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Βασικό θέμα στις προγραμματισμένες συσκέψεις της αστυνομικής ηγεσίας ήταν η διαβίβαση εντολών προς όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Την ίδια ώρα, τα αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας αναμένουν ενημέρωση των βελγικών αρχών σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων αυτοκτονίας προκειμένου να εξετασθεί αν υπάρχει περίπτωση διέλευσής τους από τη χώρα μας.

Τα μέτρα

Προτεραιότητα στη λήψη των σχετικών μέτρων με επισήμανση αυξημένης επαγρύπνησης, δόθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έγινε ειδική σύσκεψη με όλους τους φορείς και τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Μία ομάδα της ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί και ανιχνευτικοί σκύλοι, εγκαθίσταται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα στις περιπτώσεις εντοπισμού υπόπτων ή ασυνόδευτων αποσκευών και δεμάτων. Ενεργοποιείται, επίσης, σε μέγιστο βαθμό το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, ενώ δόθηκαν εντολές για τον λεπτομερή έλεγχο των αφίξεων και αναχωρήσεων, από και προς πόλεις της Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Ιταλίας.

Στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, υπήρχε ήδη εκπονημένο σχέδιο ασφάλειας μετά τις επαναλαμβανόμενες καταδρομικές επιθέσεις ομάδων αντιεξουσιαστών, με τη συμμετοχή ομάδων ΔΙ.ΑΣ., «Ζ» και ΟΠΚΕ, οι οποίες πιθανότατα θα ενισχυθούν.

Πρεσβείες

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την συμμετοχή αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών στη δημιουργία αυξημένου κλοιού προστασίας γύρω από όλους τους χαρακτηρισμένους στόχους και συγκεκριμένα πρεσβείες, με έμφαση σε αυτές του Βελγίου, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα επιτηρούν επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, όπως και ξένα σχολικά συγκροτήματα των βορείων προαστίων της Αττικής. Παράλληλα, έχουν δοθεί εντολές για αύξηση των αστυνομικών περιπολιών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής και χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση μεγάλου αριθμού ατόμων σε αυτούς. Το συγκεκριμένο αστυνομικό σχέδιο είχε εκπονηθεί μετά την επίθεση του ISIS στην Άγκυρα, το οποίο επικαιροποιήθηκε μετά τα νέα δεδομένα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.