Εξομαλύνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Εξομαλύνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (Ειδομένης και Γευγελής), όπου το Σάββατο τις προηγούμενες ημέρες σημειώνονταν εντάσεις και επεισόδια, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονταν στο σημείο επιθυμώντας να περάσουν στη γειτονική χώρα, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με παρατηρητές, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το πρωϊ στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, απ΄ όπου με τρένα που δρομολογήθηκαν εκτάκτως, με λεωφορεία που ήρθαν από όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και με ταξί, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ.

Από εκεί περνούν τα σύνορα με την Σερβία και εισέρχονται στην πόλη Πρέσεβο, όπου από χθες το βράδυ παρατηρείται συνωστισμός.

Το εισιτήριο με το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε κοστίζει 10 ευρώ, με τα λεωφορεία κυμαίνεται στα 12 ευρώ, ενώ με ταξί η τιμή ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Η παρουσία των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα είναι, από το πρωί, αισθητά μειωμένη και επιτρέπουν στους πρόσφυγες να περάσουν, ανά ομάδες, τα σύνορα και να κατευθυνθούν πεζή, κατά μήκος των γραμμών, μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό προς την Γευγελή.

Στην ουδέτερη ζώνη, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, έχουν εκλείψει πλέον ο συνωστισμός και οι δραματικές και συγκλονιστικές σκηνές των προηγούμενων ημερών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.