Έξοδος στην Καστοριά: 10 λαχταριστές προτάσεις για φαγητό

Έξοδος στην Καστοριά: 10 λαχταριστές προτάσεις για φαγητό

Μακεδονίτικα αρχοντικά και παραδοσιακά στέκια στρώνουν τα τραπέζια τους για να μας σερβίρουν καστοριανούς μεζέδες με κρέας και λιμνίσια ψάρια. Το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα και δίνουν αφορμές για μια ακόμα γαστριμαργική εξόρμηση γύρω από τη λίμνη. To arttable.gr επέλεξε και παρουσιάζει 10 εστιατόρια της Καστοριάς για… καλοφαγάδες.


Το Στέκι της Παρέας

Ξεκίνησε το 1966 σαν στέκι για τους φαντάρους των κοντινών στρατοπέδων κι από τότε αποτελεί σταθερή επιλογή για τους ντόπιους. Δυνατό χαρτί του τα κρεατικά όπως γουρουνόπουλο στη γάστρα, κότσι χοιρινό και ψαρονέφρι με σάλτσα δαμάσκηνο. Υπολοχαγού Διάκου 10, τηλ.: 24670 82397. www.tostekitispareas.gr

Παλιά Πόλη
Ζεστό παραδοσιακό περιβάλλον με καστοριανές συνταγές σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στη γραφική συνοικία Ντολτσό. Γεμιστό μπιφτέκι, κότσι στην γάστρα, κόκορας κοκκινιστός και καστοριανοί γίγαντες, μερικά από τα καλύτερα πιάτα. Αφήστε χώρο για τα πολύ καλά γλυκά που έρχονται στο τέλος. Ορεστιάδος 51, Ντολτσό, τηλ. 2467021401.

Ντολτσό
Στο αρχοντικό του 1860, στην παλιά πόλη της Καστοριάς απολαμβάνουμε μακεδονίτικες γεύσεις όπως σαρμαδάκια με ρύζι και κότα με αρμιά (λάχανο τουρσί), καστοριανά φασόλια γίγαντες, κεφτεδάκια με σάλτσα μακάλο, σπιτικές πίτες και πολλά μαγειρευτά. Τραπεζάκια ξύλινα και πέτρινοι τοίχοι στολισμένοι με ασπρόμαυρες εικόνες τοπίων της Δυτικής Μακεδονίας. Γλυκό του κουταλιού για το τέλος. Μη χάσετε τη σπεσιαλιτέ, το ζυγούρι στη γάστρα. Τσακάλη 2, Πλατεία Ντολτσό, τηλ. 24670 23377, www.ntoltso.gr

Family
Νιώθουμε σαν να καθόμαστε σε κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, με την πέτρα και το αναμμένο τζάκι να εντείνουν τη ζεστασιά. Το φαγητό τοπικό: σαλιγκάρια κοκκινιστά, κότα με αρμιά (όπως λένε εδώ το λάχανο τουρσί) ή με μακάλο (αλεύρι με χυμό ντομάτας, σκόρδο και καρυκεύματα περασμένο απ’ το τηγάνι) και, φυσικά, λιμνίσιο ψάρι (γριβάδι, τούρνα γουλιανό) σε δύο παραλλαγές: “ταβάς”, δηλαδή στο φούρνο με σάλτσα από ντομάτες και πιπεριές και “γκαρούφα”, ήτοι το κεφάλι του ψαριού, μαζί με το χαβιάρι του, συνοδευόμενο από σκορδαλιά με καρύδια. Ολόκληρο κεφάλαιο και τα επιδόρπια: γλυκιά πίτα με κολοκύθα, σάλιαροι, λαλαγκίτες, ραϊσκόφ και νυφιάτικη ριζόπιτα με σπιτικό φύλλο. Περιοχή Χλόη, τηλ.: 24670 26155, familyrestaurant.gr

Γράδα (φωτο)
Το πρώτο γκουρμέ εστιατόριο της Καστοριάς, στη βόρεια πλευρά της πόλης, δίπλα στη λίμνη. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κοσμάς Καπετανόπουλος δημιουργεί με εμπνευσμένη ματιά πιάτα μεσογειακής κουζίνας όπως κριθαρότο με γαρίδες και μπον φιλέ με καραμελωμένα κρεμμύδια και αχλάδια ποσέ σε σάλτσα φραμπουάζ. Ορεστείων 37, τηλ. 24670 29615.www.grada-bistrot.gr



Αλλοτινό
Ωραίος και προσεγμένος χώρος με ρετρό διακοσμητικά στοιχεία (πιατοθήκη της γιαγιάς, παλιά κουτάλια κ.ά.) και θέα στη λίμνη. Ποικιλία από τσιπουρομεζέδες, νόστιμα μαγειρευτά και ψητά. Θα βρείτε και αρκετά ιδιαίτερα πιάτα όπως χοιρινό με γλυκόξινη σος και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το γλυκό έρχεται κερασμένο. Λεωφ. Κύκνων 30, τηλ. 24675 04404.

Γαϊτάνης
Αγαπημένο στέκι για ψαροφαγία, 1 χλµ. από το Δισπηλιό. Ολόφρεσκα ψάρια που φτάνουν καθημερινά από το Ιόνιο και µαµαδίστικες συνταγές από την κυρία Έλλη. Δοκιμάστε ψαρόσουπα, κριθαρότο με γαρίδες και αχνιστή γλωσσά με σάλτσα από σκόρδο και λεμόνι. Στα συν η καλή λίστα κρασιών. Δισπηλιό, τηλ. 24670 85384.

1896
Αξίζει να βγούμε 10 χλμ. από την Καστοριά για το υπέροχα χυμώδες χοιρινό κότσι που σερβίρει. Ώσπου να’ ρθει στο τραπέζι, κάναμε όρεξη με γίγαντες και λαχανοσουρμάδες. Πολύ ωραίο και το γλυκό χανούμ μπουρέκ με αγελαδινό γάλα. Στην κουζίνα του μπαίνουν μόνο ντόπια κρεατικά ενώ όσες λιχουδιές φτάνουν στο τραπέζι μας είναι χειροποίητες. Αλ. Μιχαήλ 19, Άργος Ορεστικό, τηλ.: 24670 44583, www.restaurant1896.gr

Αθήρι
Στους Αμπελόκηπους, 7 χλµ. από την Καστοριά, τα πιάτα της κυρίας Λίτσας, που βασίζονται στην παραδοσιακή κουζίνα της Καστοριάς, με τη προσθήκη μοντέρνων πινελιών από τη μεσογειακή κουζίνα, θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι παραδοσιακοί πρασοκεφτέδες της γιαγιάς Όλγας, ο καστοριανός μπάτζος και το χοιρινό κότσι στη γάστρα είναι μερικά από τα καλύτερα. Μπορείτε επίσης να πάρετε μαζί σας τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού που γίνονται με πολύ μεράκι. Αµπελόκηποι, τηλ. 24670 85031, www.athirikastoria.g

Νοσταλγία
Καστοριανοί μεζέδες στη βόρεια παραλία της λίμνης: γίγαντες μαλακοί σαν λουκούμια, καπνιστή πέστροφα, πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με λάχανο, τυρί μπάτζος και τηγανιά από τρυφερό χοιρινό με ρίγανη και κρεμμύδι, σβησμένη με κόκκινο μπρούσκο κρασί. Λεωφ. Νίκης 2, τηλ. 24670 22630.

arttable.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.