Ραγδαίες αλλαγές θα φέρει η τεχνολογία στη μετά κορονοϊό εποχή

Ραγδαίες αλλαγές θα φέρει η τεχνολογία στη μετά κορονοϊό εποχή

Με μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας στην μετά κορονοϊό εποχή, η οποία θα εξελίξει ή θα ανανεώσει και τους μέχρι χθες παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας. Αυτή την υψηλή παρακαταθήκη υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες της διαδικτυακής συζήτησης «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πιστοποίησης στην μετά COVID-19 εποχή» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου με πρωτοβουλία της TUV Hellas.

Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν διεθνούς κύρους Καθηγητές από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και συντόνιζε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της οικονομικής ιστοσελίδας insider.gr, Δημήτρης Πεφάνης, ανέλυσε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τεχνολογική έρευνα αλλά και υπογράμμισε τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημική κρίση στον κλάδο της πιστοποίησης.

Η τεχνολογική επιτάχυνση σε όλους τους βασικούς τομείς που δραστηριοποιούμαστε θα είναι σίγουρα το πρώτο σύμπτωμα της «μέτα covid εποχής» σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών. «Οι αισθητήρες θα υπάρχουν παντού, το internet of things θα επιταχυνθεί το ίδιο και η δυνατότητα επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων προς όφελος των επιχειρήσεων και την κοινωνίας. Την ίδια στιγμή βέβαια το παραπάνω θα κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τo 5G, αφού επιτρέπει την διασύνδεση και μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και καλύτερη ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πιστοποίηση σε διαφορους κλάδους, όπως η ναυτιλία.

Στην μεγάλη συνεισφορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Βασίλειος Δεδούσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Σύγχρονων Τεχνολογιών Παραγωγής & Ελέγχου. Όπως είπε η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιούνταν μέχρι χθες για την κατασκευή πρωτοτύπων έχει πλέον επεκταθεί στην κατασκευή προϊόντων, κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό εν μέσω πανδημίας αν σκεφτεί κανείς τις μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό που κατασκευάστηκαν. Η τεχνολογία αυτή μάλιστα, η οποία ωριμάζει ανάλογα με την εξέλιξη των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μηχανές προσθετικής κατασκευής, θα εγκαινιάσει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες. O λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Δεδούσης, είναι πως έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει προϊόντα καταπληκτικής πολυπλοκότητας με απλές διαδικασίες ακόμα και προϊόντα με εξατομικευμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα ακουστικά βαρηκοΐας. «Τα αμέσως επόμενα χρόνια το 3d printing θα μπει τόσο πολύ στην ζωή μας που αντί για οικιακό εκτυπωτή κειμένων θα διαθέτουμε οικιακό εκτυπωτή αντικειμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πιστοποίηση, κάνοντας την διαδικασία οικονομικότερη και εξίσου αποτελεσματική.

Στον «θαυμαστό κόσμο» της ρομποτικής αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ και Διευθυντής Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου. Όπως εξήγησε ήδη στο ελληνικό εργαστήριο κατασκευάζονται ρομπότ, τηλεχειριζόμενα ή αυτόνομα, που μπορούν να περπατούν, να κολυμπούν, να τρέχουν και να πετούν. «Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια αντίστοιχη κρίση στο μέλλον αφού μπορούν να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας την απουσία επαφής και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτή, όπως να απολυμάνουν ένα σχολείο, να παραδώσουν αντικείμενα πρώτης ανάγκης σε αρρώστους και άλλα» σημείωσε. Ιδιαιτέρως χρήσιμα μπορούν να φανούν και γενικότερα βέβαια, αφού μπορούν να αναλάβουν αντί του ανθρώπου εργασίες άκρως επικίνδυνες και κοστοβόρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διευκολύνουν και τις διαδικασίες πιστοποίησης προσφέροντας με ασφάλεια λεπτομερή δεδομένα. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η υιοθέτηση των ρομπότ και εξάπλωσή τους εξαρτάται από την αντιμετώπιση της κοινωνίας».

Στη μεγάλη επίδραση που θα έχει η πανδημία και στα συστήματα λήψης αποφάσεων αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης. «Οι αλλαγές της πανδημίας είναι πολλές. Στο γνωστικό μας αντικείμενο μπορώ να επισημάνω μια αλλαγή συμπεριφοράς η οποία θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων. Φυσικά και οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στον οποιοδήποτε σχεδιασμό στο μέλλον, γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας». Ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλλαγή των συνθηκών δεν θα πρέπει να μας βάλει σε διλήμματα όσον αφορά την ενεργειακή μας αποδοτικότητα.

Ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο μετρήσεων κι επιθεώρησης προέβλεψε ότι θα προκύψουν στην μετά κορονοϊού εποχή και ο κ Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD) και Executive Vice President Process Technology TÜV NORD Industrial Services. Γι αυτό και όπως εξήγησε, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ευκαιρία που μας προσφέρει η κρίση για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας και προς μια ασφαλέστερη λειτουργία. «Η πανδημία ανοίγει το κεφάλαιο των πρακτικών εφαρμογών και δίνει το έναυσμα στους φορείς διαπίστευσης να αναθεωρήσουν την διαδικασία επιθεώρησης από απόσταση (remote inspection), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Τέλος, επεσήμανε ότι είναι πλέον σαφές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο cyber security.

Wake up call για τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας και της πολιτείας ο κορονοϊός

Όσον αφορά τα μαθήματα που πήραμε ως πολιτεία από τον κορονοϊό αλλά και το κατά πόσο θα είμαστε έτοιμοι για μια αντίστοιχη πανδημική κρίση στο μέλλον ο κ. Αντωνιάδης φάνηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «καταφέραμε να θέσουμε υπό έλεγχο μια κρίση που δημιούργησε μια κατάσταση εκτός ελέγχου παγκοσμίως». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη η πανδημική κρίση εισήγαγε από την «πίσω πόρτα» την έννοια της επαναβιομηχανοποίησης της Ελλάδας και κατέστησε σαφές ότι ο επανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας είναι απαραίτητος. «Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά αποκλειστικά με τον τουρισμό, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια τροφίμων, να αντιληφθούμε ότι η χώρα δεν μπορεί να νιώσει ασφάλεια με 8% μεταποίηση και πρέπει να στρέψει την έρευνα και στις βιοεπιστήμες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη για αναδιάρθωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας υπογράμμισε από πλευράς του και ο κ. Ψαράς τονίζοντας ότι η μέχρι στιγμής διαχείριση είχε ως αποτέλεσμα σε μια τέτοια παγκόσμια κρίση να εξαρτόμαστε για αντισηπτικά και μάσκες από μια και μόνο χώρα. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να δράσουμε ορθά και με προτεραιότητες, αξιοποιώντας ως Ελλάδα τα βασικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε.

«Με αφορμή τον κορονοϊό το ευρύ κοινό ενστερνίστηκε τις υψηλές τεχνολογίες που μέχρι χθες χρησιμοποιούσε ένα περιορισμένος κύκλος ακαδημαϊκών» σημείωσε από πλευράς του ο κ. Δεδούσης. Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του κράτους με υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία είναι εδώ και καιρό κοινή πρακτική σε άλλες χώρες, επιτέλους έφτασε και στη χώρας μας και αυτή θα είναι η θετική παρακαταθήκη της πανδημίας στο μέλλον».

Ως «wake up call» για την επέκταση και εξέλιξη της έρευνας χαρακτήρισε τέλος την πανδημία του κορονοϊού και ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι είναι «άκρως αισιόδοξος για όλα όσα μπορεί να προσφέρει δυνητικά στην κοινωνία».

Πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.