Σπουδάζοντας Δωρεάν Μέσω Ίντερνετ στα Μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου

Πριν από κάποιο διάστημα, είχα αρχίσει να την ψάχνω σχετικά με τις Διαδικτυακές σπουδές και, γενικά, με όσα μπορείς να κάνεις μέσω Ίντερνετ ώστε να αυξήσεις τις γνώσεις σου, κυρίως για να το χαρείς εσύ και, γιατί όχι, για να προσθέσεις άλλη μία μικρή γραμμή στο βιογραφικό σου. Όπως και να το πάρεις, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μέχρι και μεταπτυχιακά από απόσταση.

Ψάχνοντας όμως το Διαδικτυακό τοπίο της εκπαίδευσης, έπεσα πάνω σε κάτι που μου τράβηξε τη προσοχή. Ο λόγος για τα MOOCs (massive open online courses). Πρόκειται για κάποια -δωρεάν τις περισσότερες φορές- Διαδικτυακά μαθήματα μερικών εβδομάδων, από αμέτρητα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Μπορείς κι εσύ δηλαδή, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να βρεις ένα course που σε ενδιαφέρει και να το παρακολουθήσεις από την άνεση του καναπέ σου ή ακόμα και του κρεβατιού σου, ενώ την ίδια ώρα πίνεις μπυρίτσα ή ό,τι άλλο θέλεις.

Έπειτα από λίγο ψάξιμο στο chat του Facebook μου, βρήκα τον Φιλοποίμην, ο οποίος έχει παρακολουθήσει κάποια μαθήματα με αυτόν τον τρόπο και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσα.

 

VICE: Τι είναι τα MOOCs;
Φιλοποίμην: Η φάση είναι τζάμπα μαθήματα κάμποσων εβδομάδων. Πολλά πανεπιστήμια το κάνουν μέσω Διαδικτυακών πλατφόρμων, όπως το coursera, με σκοπό την ελεύθερη εκπαίδευση όσων δεν έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά διδάκτρων αυτών των πανεπιστημίων. Άμα θέλεις, μπορείς να πληρώσεις για κάποια πιο προσεγμένα μαθήματα για να πάρεις ένα ανώτερο Διαδικτυακό πιστοποιητικό, από αυτά που παίρνεις συνήθως όταν ολοκληρώνεις ένα μάθημα.

Πώς ολοκληρώνεις ένα μάθημα;
Για να ολοκληρώσεις ένα μάθημα απαιτείται παρακολούθηση των βίντεο-διαλέξεων, η ολοκλήρωση εβδομαδιαίων κουίζ και, κάποιες φορές, εργασίες τις οποίες διορθώνουν οι συμφοιτητές σου από το course. Για να πάρεις ολόκληρο βαθμό για τις εργασίες σου, πρέπει να διορθώσεις πέντε εργασίες συμφοιτητών κάθε φορά. Εγώ έχω ολοκληρώσει πέντε-έξι μαθήματα.

Τα πιστοποιητικά που παίρνεις αναγνωρίζονται στην αγορά εργασίας;
Τα ηλεκτρονικά διπλώματα που δίνουν δεν αναγνωρίζονται πολύ, έως και καθόλου, όμως η γνώση που παίρνεις είναι τρομερή.

Τι courses έχεις παρακολουθήσει εσύ;
Έχω τελειώσει πολλά courses μουσικής από Berklee και κάποια φιλοσοφίας. Ειδικά το «Μoralities of Εveryday Life», από το Yale, με άλλαξε ριζικά στον τρόπο σκέψης και αντίληψης.

Χρειάζεται να έχεις τελειώσει κάποια σχολή για να παρακολουθήσεις αυτά τα courses;
Όχι, απλώς για κάποια πιο εξειδικευμένα μαθήματα, χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις αλλιώς δεν θα καταλάβεις και πολλά, με συνέπεια να μην μπορείς εν τέλει να τα ολοκληρώσεις.

Εσύ πως ανακάλυψες τα MOOCS;
Μια φίλη μου το έμαθε και είχα δει και ένα Ted talk για τα MOOCS. Επίσης έχω μια θεία που τα κάνει τώρα και λατρεύει το ότι μπορεί να μάθει και να συμμετάσχει ξανά, τόσο εύκολα, σε μαθήματα. Επίσης, «παίζει» μεγάλο community. Για κάθε μάθημα «παίζει» Facebook page και ομάδες συζητήσεων.

Θα το πρότεινες σε φίλους σου;
Το έχω ήδη κάνει και έχω φίλους που το παρακολουθούν. Πλάκα-πλάκα, πριν από δύο εβδομάδες το πρότεινα σε κάποιον, πάνω σε μια συζήτηση. Όχι μόνο μαθαίνεις άπειρα πράγματα με ένα μάθημα, αλλά βελτιώνεις και τον τρόπο σκέψης και αντίληψής σου. Έχω τελειώσει γύρω στα έξι μαθήματα και όλα ήταν πολύ καλού επιπέδου. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να παρακολουθήσουν το «Μoralities of Εveryday Life» από το Yale. Όπως είπα και πριν, εμένα μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο.

Να υποθέσω πως το γεγονός ότι πλέον έχουμε αυτές τις ταχύτητες στο Ίντερνετ έκαναν πιο εύκολη την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων;
Υποθέτω ναι, αν και δεν έχει υψηλές απαιτήσεις. Απλά stream-άρεις ένα βίντεο και απαντάς σε κλικ-κουίζ ή γράφεις εργασίες και πατάς «Send».

VICE

Leave a Reply

Your email address will not be published.