Στην τελική ευθεία οι λίστες του ΛΑ.Ε.

Στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης της Λαϊκής Ενότητας μπαίνουν οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά στις λίστες με τους υποψήφιους. Τα «βαριά» ονόματα όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των πρώην υπουργών που διαφώνησαν με την συμφωνία του τρίτου μνημονίου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά στις λίστες του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχοντας καθαρό αντιμνημονιακό προφίλ στις υποψηφιότητες. Πάντως, ανοιχτό ακόμη είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ εξίσου ανοιχτό παραμένει και το αν θα βρίσκεται σε αυτό ο Αλέκος Αλαβάνος.

Στην Α’ Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή Ενότητα ποντάρει στο ρεύμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στις εκλογές του Γενάρη είχε βγει πρώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με 44.219 σταυρούς. Στην ίδια περιφέρεια θα κατέβει η γνωστή ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ συζητείται ακόμη εάν η Αγλαϊα Κυρίτση θα είναι τελικά υποψήφια στην Α’ ή στην Β’ Αθήνας.

Η Β’ Αθήνας είναι μια από τις περιφέρειες, στις οποίες η ΛΑΕ επενδύει και τις μεγάλες προσδοκίες της για να καταφέρει δυναμικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η περιφέρεια από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχασε – και η Λαϊκή Ενότητα κέρδισε – στελέχη με ισχυρή επιρροή σε ψήφους, όπως η Νάντια Βαλαβανη, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Χουντής.

Οι δύο πρώτοι θα είναι τώρα υποψήφιοι με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και ο πρώην αναπληρωτής υπυργός Αμυνας και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑ.Ε. Κώστας Ησυχος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου η Νάντια Βαλαβάνη είχε εκλεγεί 4η με 57,362 σταυρούς και ο Δημήτρης Στρατούλης 5ος με 54,871 σταυρούς. Ο Κώστας Ησυχος είχε εκλεγεί στην 19η θέση με 17.730 σταυρούς.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Β’ Πειραιά, όπου τον Ιανουάριο είχε εκλεγεί πρώτος με τον ΣΥΡΙΖΑ και με 34.313 σταυρούς.

Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Στάθης Λεουτσάκος (τρίτος τον Ιανουάριο με 7.504 σταυρούς) , ενώ στην περιφέρεια Αττικής θα κατέβει με τη ΛΑ.Ε. ο Αλέκος Καλύβης, που τον Ιανουάριο ήταν πρώτος επιλαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ με 16.017 σταυρούς.

Στη Βοιωτία, και οι δύο βουλευτές που είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας, κατεβαίνουν τώρα υποψήφιοι με τη Λαϊκή Ενότητα. Είχαν πάρει 14.471 και 4.008 σταυρούς αντίστοιχα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κοζάνη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει τρεις βουλευτές εκ των οποίων οι δύο, η Ραχήλ Μακρή (12.722 σταυροί) και η Ευγενία Ουζουνίδου (8.096) , αποχώρησαν και συστρατεύθηκαν με τη Λαϊκή Ενότητα. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό ακόμη εάν η Ραχήλ Μακρή θα κατέβει τώρα με τη ΛΑ.Ε. στην Κοζάνη ή σε περιφέρεια της Αττικής, καθώς οι πληροφορίες φέρουν την Ευγενία Ουζουνίδου να έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες που η μάχη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη βραδιά της 20ης Σεπτέμβρη ξεχωρίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης όπου κατεβαίνουν η Δέσποινα Χαραλαμπίδου – δεύτερη σε σειρά εκλογής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο με 26.535 σταυρούς – και η Γιάννα Γαϊτάνη (14.791 σταυροί), η Ημαθία όπου θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Λαπαβίτσας (πρώτος με 13.396 σταυρούς τον Ιανουάριο), η Μαγνησία όπου ο νυν υποψήφιος με τη ΛΑ.Ε Κώστας Δελημήτρος είχε εκλεγεί τρίτος μεταξύ των 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με 7.650 ψήφους, αλλά και η Μεσσηνία όπου η Λαϊκή Ενότητα κατεβαίνει με δύο από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Πετράκο που είχε εκλεγεί πρώτος με 13.566 σταυρούς και την Ελένη Ψαρρέα που είχε πάρει 6.279 ψήφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Καστοριά θα είναι ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος όπου στις εκλογές του Ιανουαρίου βγήκε πρώτος σε σταυρούς με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.