Εκλογές 2023: Πώς θα γίνει η καταμέτρηση – Στις 20:30 τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Πώς θα γίνει η καταμέτρηση – Στις 20:30 τα πρώτα αποτελέσματα

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδοθούν φέτος τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά νωρίτερα από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση με την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος να ανακοινώνεται περίπου στις 20:30. Στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε και το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Για να γίνει αυτό, σε όλα τα εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, κάτι που σημαίνει ότι σε πραγματικό χρόνο θα έρχονται στο υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα και θα αναρτώνται στην βάση δεδομένων.

Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα υπάρχει η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα.

Παράλληλα τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται και με την παλιά μέθοδο, δηλαδή με τα κλασικά τηλεγραφήματα. Αυτό ίσχυε από το 1981 από τους δήμους δηλαδή και τις περιφέρειες θα φτάνουν εδώ και θα μπαίνουν στη βάση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα υπάρχει εικόνα και για την συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία, καθώς μέσω της ίδιας συσκευής θα στέλνεται στο υπουργείο πόσος κόσμος έχει ψηφίσει. Θα υπάρξει ενημέρωση για την προσέλευση σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών: Στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.

Ο Ηλίας Γιαννίτσος, διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic, δήλωσε σχετικά:

«Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους, δηλαδή το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT. Όπως έχουμε πει με τη μέθοδο αυτή, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν συμπληρώνει το χαρτί, πατώντας το πλήκτρο ‘Αποστολή’ φτάνει αυτόματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σύστημα των εκλογών».

Πηγή: skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.