Η παράγκα της αλληλεγγύης…

«Όταν βλέπεις γερόντισσες να κουβαλούν την πίτα στην πλάτη για μια διαδρομή τεράστια, τι άλλο να πεις. Η δύναμη των ανθρώπων για να προσφέρουν είναι αξιοθαύμαστη». Τα λόγια αυτά του πρωτοπρεσβύτερου Πασχάλη Μουτζίκη, κάπου στα μισά της συνομιλίας μας στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Άργος,  συμπύκνωσαν όλα όσα ήθελα να ρωτήσω… Στη συνέντευξή του στο inKastoria μας μιλάει για την ιδέα της παράγκας με τις πίτες και τα γλυκά, τις δράσεις της ενορίας, αλλά και τα διδάγματα της κρίσης που ζει η χώρα.

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Πάτερ Πασχάλη, πώς γεννήθηκε η ιδέα της παράγκας με τα γλυκά;
Ο ναός μας λειτουργεί από το 2006. Η εμποροπανήγυρη εδώ στη Γιαγκοπούλου ήρθε περίπου από το 2002 και μετά. Η επιτροπή της ανεγέρσεως προέβλεψε τη δημιουργία της παράγκας από τότε και η λειτουργία της συνεχίστηκε και μετά το 2006 που άνοιξε ο Ναός. Ο εθελοντισμός από τους συμπολίτες μας και τους ενορίτες είναι πολύ μεγάλος. Τα τυροπιτοειδή, τα γλυκά, τα κέικ, τα προσφέρουν στο Ναό, αυτά πωλούνται στους επισκέπτες και τους εκθέτες που νιώθουν κι αυτοί την ανάγκη να φάνε κάτι σπιτικό και φρέσκο, και τα έσοδα διατίθενται στο πολύπλευρο έργο της ενορίας μας.

Μιλήστε μας για αυτό το έργο.
Κατ’ αρχήν αυτό που μας συγκινεί είναι η θέληση του κόσμου να βοηθήσει. Γυναίκες κάθε ηλικίας έρχονται και στηρίζουν το έργο μας. Βοηθάνε στον πάγκο, φέρνουν πίτες και γλυκά από το σπίτι τους, συμμετέχουν στη δράση αυτή. Η δύναμή τους αυτή, μας δίνει και εμάς δύναμη να κάνουμε πιο πολλά πρώτα φυσικά για τον άνθρωπο και έπειτα για την εκκλησία και τις ανάγκες του Ναού.
Εδώ έρχονται καθημερινά πάρα πολλοί 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12άνθρωποι, ζητάνε τη βοήθεια μας. Και στα καθημερινά συσσίτια αλλά και σε πολλά άλλα θέματα. Το συσσίτιο προσφέρει καθημερινά εκτός Κυριακής 60 μερίδες. Το προμηθευόμαστε από την Ιερά Μητρόπολη, οι εθελοντές ετοιμάζουν τις μερίδες και το μοιράζουμε είτε εδώ, είτε στα σπίτια των κατάκοιτων με τη βοήθεια του Δήμου. Και φυσικά το συσσίτιο δεν στηρίζει μόνο τους συνανθρώπους μας στην πόλη του Άργους. Βοηθάμε και ανθρώπους σε ανάγκη και στη Μηλίτσα και στους Λαχανόκηπους και στο Βογατσικό και σε άλλα χωριά.
Πέραν αυτού, στηρίζουμε τις σπουδές παιδιών από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, προσφέρουμε συσσίτιο σε δύο σχολεία της πόλης, σε πολλά παιδιά βοηθάμε και στην αγορά των σχολικών. Προσπαθούμε γενικά να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εκκλησία δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Με τη βοήθεια του Θεού, καταφέρνουμε να απαλύνουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων.

Τι να φέρνει ο κόσμος στην παράγκα;
Ότι μπορεί και θέλει. Γλυκά, πάστες, πίτες, τυροπιτοειδή. Το περίπτερο θα λειτουργεί όλη μέρα έως το τέλος του Πανηγυριού.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας.
Η κατασκευή του προαύλιου χώρου του Ναού παραδόθηκε μόλις τώρα το καλοκαίρι. Κατασκευάστηκε σε πολύ σύντομο χρόνο και σε αυτό βοήθησε και ο εθελοντισμός αλλά και η θέληση αυτών που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν το έργο.

Πατέρα Πασχάλη τι μάθαμε από την κρίση;
Μας έκανε, πιστεύω, πιο φιλεύσπλαχνους. Βλέπουμε ότι μπορεί να έρθει και στην δική μας πόρτα και αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μας έφερε πιο κοντά στον Θεό. Η αλληλεγγύη πρέπει να μπει στην ψυχή μας. Να κοιτάξουμε τον άνθρωπο δίπλα μας. Αν υπήρχε αυτή η αλληλεγγύη από όλους μας δεν θα υπήρχαν φτωχοί συνάνθρωποι…

Leave a Reply

Your email address will not be published.