Εκκενώνονται και πάλι πολιορκημένες πόλεις στη Συρία

Εκκενώνονται και πάλι πολιορκημένες πόλεις στη Συρία

Η διαδικασία εκκένωσης τεσσάρων πολιορκημένων περιοχών στη Συρία ξεκίνησε και πάλι σήμερα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αφού είχε διακοπεί το Σάββατο έπειτα από την αιματηρή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Περίπου 45 λεωφορεία μετέφεραν τους 3.000 ανθρώπους που είχαν παραμείνει στα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, που πολιορκούνταν από τους Σύριους αντάρτες και βρίσκονται κοντά στο Χαλέπι, ενώ περίπου 11 λεωφορεία απομάκρυναν τους 300 κατοίκους που είχαν παραμείνει στο χωριό αλ Ζαμπάντανι που πολιορκούνταν από τον συριακό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η διαδικασία εκκένωσης μετατράπηκε σε μακελειό το Σάββατο όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα λεωφορείο που μετέφερε κατοίκους της Φούα και της Κεφράγια, που πολιορκούνταν επί δύο χρόνια από τους αντάρτες.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 126 άνθρωποι, εκ των οποίων 68 παιδιά.

Η διαδικασία διεξάγεται σήμερα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με πολλές δεκάδες ένοπλους αντάρτες να φυλάσσουν τα σταθμευμένα λεωφορεία.

Η απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών είχε ξεκινήσει την Παρασκευή έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ του Κατάρ, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και του Ιράν που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

Περίπου 5.000 άμαχοι και ένοπλοι που στηρίζουν την συριακή κυβέρνηση απομακρύνθηκαν από τη Φουά και την Κεφράγια, ενώ 2.200 από τη Ζαμπάντανι και τη Μαντάγια, δύο περιοχές των ανταρτών που πολιορκούνταν από τον στρατό και βρίσκονται κοντά στη Δαμασκό.

Μετά τη σημερινή επιχείρηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκκένωσης. Η δεύτερη αναμένεται να πραγματοποιηθεί δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.