Εκκαθαριστικά δύο ταχυτήτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκκαθαριστικά δύο ταχυτήτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκκαθαριστικά δύο ταχυτήτων θα προκύψουν φέτος μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι κάποιοι από αυτούς θα δουν τον φορολογικό λογαριασμό τους να «φουσκώνει», ενώ άλλοι θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Ωστόσο, περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα χαμογελάσουν, καθώς θα διαπιστώσουν μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016, υπό την προϋπόθεση τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία δεν ξεπερνούν τις 32.000 ευρώ.

Οι φοροελαφρύνσεις, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου την Τρίτη, ξεκινούν από 200 ευρώ και φθάνουν έως 764 ευρώ, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, όσοι δηλώσουν εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες προκύπτουν, λόγω της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλάκαι λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Για παράδειγμα, όσοι δηλώσουν εισοδήματα 35.000 ευρώ θα δουν το φορολογικό λογαριασμό τους να «φουσκώνει» κατά 351 ευρώ, όσοι εμφανίσουν ετήσια εισοδήματα 40.000 ευρώ θα πληρώσουν έξτρα φόρο (φόρος εισοδήματα και εισφορά αλληλεγγύης) 1.126 ευρώ, ενώ πρόσθετος φόρος 3.526 ευρώ προκύπτει για τους φορολογούμενους με εισοδήματα 50.000 ευρώ.

pinakas_copy

Ωστόσο, η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 75% στο 100% αναμένεται να «ψαλιδίσει» τις φορο-μειώσεις που θα προκύψουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι επιβαρύνονται και με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και το 2015 φορολογούνταν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα επιβαλλόταν συντελεστής 33%.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.