Είναι το Πουέρτο Ρίκο η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι δεν είναι και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί

Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο υπογραμμίζει ο Πολ Κρούγκμαν σε νέο άρθρο του στους New York Times.

«Είναι το Πουέρτο Ρίκο η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι δεν είναι και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει.

Στην συνέχεια, ο ίδιος εξηγεί ότι παρότι η οικονομία της νήσου έχει δεχτεί πλήγμα, οι κάτοικοι δεν υποφέρουν όσο στην Ελλάδα, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 30%.Εκεί η κατανάλωση όχι μόνο δεν έχει πληγεί, αλλά έχει σημειώσει σταδιακή αύξηση. Για τον Κρούγκμαν είναι σημαντικότερη η διάσωση ανθρώπων παρά χωρών.

Στο δημοσίευμά του ο Κρούγκμαν αναφέρει πως το Πουέρτο Ρίκο έλαβε βοήθεια μεγάλης κλίμακας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδα.

«Οταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως την 1η Αυγούστου το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε την πληρωμή του χρέους του, γεγονός που το κατέστησε σε καθεστώς χρεοκοπίας, σύμφωνα με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης.

 

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.