Εικόνες εμπόλεμης ζώνης στη Βενεζουέλα- Χωρίς χαρτί, ρεύμα και κρεβάτια τα νοσοκομεία (Photos)

Εικόνες εμπόλεμης ζώνης στη Βενεζουέλα- Χωρίς χαρτί, ρεύμα και κρεβάτια τα νοσοκομεία (Photos)

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, με το σύστημα υγείας της χώρας να καταρρέει. Η διπλή -ενεργειακή και οικονομική- κρίση, έπειτα από την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχει πλήξει και τα νοσοκομεία.

Χωρίς σαπούνι, αντιβιοτικά, χωρίς ακόμα γάντια και ηλεκτρικό ρεύμα οι γιατροί πασχίζουν να κρατήσουν τους ασθενείς ζωντανούς, την ώρα που ο πρόεδρος Μαδούρο ισχυρίζεται ότι το σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

vene1

Οι λήψεις του φωτογράφου Meridith Kohut των New York Times δείχνουν ασθενείς στο νοσοκομείο Luis Razetti, ξαπλωμένους σε σπασμένα κρεβάτια, σκεπασμένου με ματωμένα σεντόνια που έχουν να αλλαχτούν μέρες. Κι αυτοί είναι από τους τυχερούς. Οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα. Τα παιδιά είναι ξαπλωμένα στους διαδρόμους, ανάμεσα σε κούτες, χωρίς νερό, φαγητό και περίθαλψη.

vene2

Το προσωπικό του νοσοκομείου εφευρίσκει λύσεις για να κάνει τη δουλειά του χωρίς ηλεκτρικό και μηχανήματα. Δύο ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα άκρα, στηρίζουν τα πόδια τους σε αυτοσχέδιους ιμάντες από κλαδιά και μπουκάλια νερού. Ένας άνδρας που έχει χάσει το κρανίο του από τραυματισμό, περιμένει ένα χρόνο τη μετά-χειρουργική θεραπεία. Ασθενής με ανάγκη από αίμα, έχασε τη ζωή του όταν η κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά τις τράπεζες αίματος για να εξοικονομήσει ρεύμα. Ελλείψεις σε είδη όπως είναι το χαρτί είναι πλέον καθημερινότητα.

vene3

Ο Νίκολας Μαδούρο έχει αρνηθεί να ζητήσει διεθνή ή υλική βοήθεια για τη στήριξη της ιατρικής περίθαλψης, καθώς κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί σταδιακά να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα υγείας της Βενεζουέλας. Ο αρχηγός των σοσιαλιστών, διάδοχος του Τσάβεζ ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. «Αμφιβάλλω αν πουθενά στον κόσμο, εκτός από την Κούβα, υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας από αυτό», επιμένει.

vene4

Πηγή: dailymail.co.uk

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.