Επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη ζητούν οι ΜΚΟ- Φόβοι για ενήλικες κι ασυνόδευτα λόγω κρύου

Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ ζητούν με επιστολή τους την επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή των ασυνόδευτων παιδιών αλλά και των ενηλίκων που αναγκάζονται να περιμένουν σε βενζινάδικο μέχρι να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία, οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the children, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, PRAKSIS, Arsis και η διεθνής αυτόνομη ομάδα εθελοντών, αναφέρονται στην περιορισμένη πρόσβαση σε στέγαση και βασικές υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ειδομένη και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Όπως σημειώνουν, “από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στη ΠΓΜΔ δεν έχουν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού στην Ειδομένη, ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας στέγη, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά, ζεστά γεύματα και 24ωρη ιατρική φροντίδα”. “Αντί αυτού”, συνεχίζει η επιστολή, “οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ειδομένη μετά από ταξίδι 30 ωρών, λόγω των νέο- εφαρμοσθέντων ελέγχων στη διαδρομή, αναγκάζονται να παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα βενζινάδικο, χωρίς πρόσβαση σε στέγη και βασικές υπηρεσίες”.

Refugees from Syria and Afghanistan at the Greek-FYROM pass to FYROM so they can continue their trip to Central Europe through the Balkans, near Idomeni village on Dec. 11, 2015. / Πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν περνούν τα σύνορα Ελλάδας - FYROM με σκοπό τη συνέχιση του ταξιδιού τους προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, κοντά στο χωριό Ειδομένη, στις 11 Δεκεμβρίου, 2015.
Refugees from Syria and Afghanistan at the Greek-FYROM pass to FYROM so they can continue their trip to Central Europe through the Balkans, near Idomeni village on Dec. 11, 2015. / Πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν περνούν τα σύνορα Ελλάδας – FYROM με σκοπό τη συνέχιση του ταξιδιού τους προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, κοντά στο χωριό Ειδομένη, στις 11 Δεκεμβρίου, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.