Η απόγνωση συναντά την ανθρωπιά στην Ειδομένη

Η απόγνωση συναντά την ανθρωπιά στην Ειδομένη

«Ο πόλεμος. Μόνο ο πόλεμος. Αυτός είναι ο μόνος λόγος» απαντούν οι Σύριοι πρόσφυγες στην ερώτηση γιατί βρέθηκαν στην Ειδομένη. Είκοσι μόλις μέτρα από τα σύνορα, λίγο πέρα από την όχθη του ποταμού Αξιού, οικογένειες προσφύγων, με μωρά, μικρά παιδιά και εγκύους, νέοι από τη Συρία και άλλους πολύπαθους τόπους, έχουν στήσει αυτοσχέδια καταλύματα με καλάμια, μισοκατεστραμμένες σκηνές, επιχειρώντας κάθε τόσο να περάσουν στην Ευρώπη. Οι πρόσφυγες από τη Συρία φτάνουν με τα πόδια στα σύνορα έχοντας περπατήσει ώρες, μέρες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο FLASH TV Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Ειδομένη, καταγράφοντας πραγματικά σκληρές εικόνες από ανθρώπους που αναζητούν την έξοδο από τη χώρα με προορισμό την Ευρώπη. Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί. Στο ρεπορτάζ μιλούν πρόσφυγες, περιγράφοντας την Οδύσσεια τους, αλλά και εθελοντές της οργάνωσης PRAKSIS που παρουσιάζουν τα προβλήματα στον συντονισμό αλλά και τις ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Το βίντεο διάρκειας 30 λεπτών αποδίδει χωρίς υπερβολές και ακρότητες ότι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Στο βίντεο μιλούν ακόμη ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος, αλλά και απλοί πολίτες που βοηθούν την κατάσταση.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Καστοριάς συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το βίντεο του FLASH TV στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.