Προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης – Βουλγαρία και Αλβανία σφραγίζουν τα σύνορα με την Ελλάδα (Video)

Προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης – Βουλγαρία και Αλβανία σφραγίζουν τα σύνορα με την Ελλάδα (Video)

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συνολικά, συνεχώς φτιάχνονται νέοι καταυλισμοί, αλλά υπάρχει πρόβλημα μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στην Ειδομένη» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο υπουργός είπε ότι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη «διατηρούν την ελπίδα, ότι ένας αριθμός μεταναστών θα περάσει προς τα πάνω, εμείς προσπαθούμε να τους πείσουμε και με μεταφραστές και με προκηρύξεις και φυλλάδια που θα τους δώσουμε ότι ουσιαστικά η Βαλκανική οδός έχει κλείσει όχι με ευθύνη της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να πάνε στους καταυλισμούς, ότι θα τους δώσουμε στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τους πείσουμε και αυτό δεν γίνεται με δακρυγόνα, το 50% αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι σε δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουν φύγει οι πρόσφυγες από την Ειδομένη, τονίζοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στους καταυλισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο υπουργός ότι χθες «στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε επί 5 ώρες να πείσουμε τους πρόσφυγες να πάνε στον καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα, αλλά ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη».

Ο Νίκος Τόσκας απάντησε σε ερωτήσεις και για τους Έλληνες διακινητές τονίζοντας ότι από τον Ιανουάριο έχουν συλληφθεί  68 διακινητές «είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να βάλουν πρόσφυγες σε λεωφορεία και ταξί για να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ είπε ότι έχει αρχίσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο και η εφαρμογή της.

Βουλγαρία και Αλβανία σφραγίζουν τα σύνορα

Μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία και Αλβανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο… Ιταλοί καραμπινιέροι. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα».


Τα Τίρανα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

Περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση του λιμενικού σώματος 2666 άτομα είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις 8 το βράδυ στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού ενώ χθες στις 11:30 το βράδυ κατέπλευσε το “Νήσος Μύκονος” με 476 άτομα από Χίο Μυτιλήνη και Σάμο.

Σήμερα το πρωί κατέπλευσε το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας συνολικά 658 μετανάστες και πρόσφυγες, 300 άτομα από τη Χίο και 358 από τη Μυτιλήνη και το blue star 2 με 231 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο έχει παραλάβει 222 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.

Χθες 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Στην Ειδομένη η Νούλαντ

Τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη επισκέφθηκε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.