Ένταση με μετανάστες στην Ειδομένη – Υψώνουν φράχτη τα Σκόπια

Ένταση με μετανάστες στην Ειδομένη – Υψώνουν φράχτη τα Σκόπια

Τεταμένο είναι το κλίμα από χθες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, από τη γειτονική χώρα ανακοινώθηκε σε εκατοντάδες μετανάστες ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση ατόμων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες», είπε στο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σήμερα το πρωί, ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και περίπου δύο ώρες.

Τα Σκόπια ξεκίνησαν να χτίζουν τον φράχτη στην Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα Σκόπια προχωρούν στην έναρξη της κατασκευής φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη.
Ο φράχτης όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» η οποία δημοσιεύει και φωτογραφία από τη διεξαγωγή των εργασιών, θα απλώνεται από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου, και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό.
Με το φράξιμο της μεθορίου της με την Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Μεταφέρει έτσι την πίεση στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με «ασφυξία», αφού τα προσφυγικά κύματα μη μπορώντας να εκτονωθούν προς τον βορρά, ούτε φυσικά να αναχαιτιστούν στο Αιγαίο, θα πλημμυρίσουν την ανέτοιμη, όπως όλα δείχνουν, για μια τέτοια κοσμοπλημμύρα, χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.