Ειδομένη: Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού- Πρόσφυγες μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας (Video- Photos)

Ειδομένη: Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού- Πρόσφυγες μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας (Video- Photos)

Απoλύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 340 άτομα με έξι λεωφορεία και προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης ξεκίνησε με το πρώτο φως της μέρας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί από αργά χθες το βράδυ, ενώ στο σημείο από νωρίς βρισκόντουσαν λεωφορεία στα οποία επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τους επιτελείς δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

eidomeni_13

Σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη οι πρώτοι πρόσφυγες από την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Στο μεταξύ περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο από την Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με πιο οργανωμένο τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Προτεραιότητα δίνεται στη μετακίνηση όσων διαμένουν σε σκηνές στα χωράφια, αλλά και γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Η μεταφορά, γίνεται με λεωφορεία, σε οργανωμένες δομές που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη και θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες είπε ο κ. Κυρίτσης.

eidomeni1

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε. «Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

 

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.