Έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη: Από ποιο αυτοάνοσο κινδυνεύει το παιδί

Έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη: Από ποιο αυτοάνοσο κινδυνεύει το παιδί

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη, αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί να προσβληθεί μελλοντικά από μια αυτοάνοση ασθένεια.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Harvard κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα δεν έδειξε αν η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο, αν και άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι η αύξηση της βιταμίνης σε ασθενείς με έλλειψη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο ερευνητής Dr. Benjamin Greenberg, του University of Texas Southwestern, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σημειώνει ότι αν και άλλες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και της πολλαπλής σκλήρυνσης, η νέα έρευνα υποδεικνύει τη σημασία της χρονικής στιγμής της έλλειψης στην αρχή της ζωής.

Οι ερευνητές επέλεξαν 193 ανθρώπους που διαγνώσθηκαν με σκλήρυνση πριν το 2009, οι μητέρες των οποίων συμμετείχαν στο Finnish Maternity Cohort, συγκρίνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D των 176 με αυτά 326 μητέρων παιδιών που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.

Γενικά τα επίπεδα βιταμίνης D σε μητέρες ήταν κάπως ανεπαρκή αλλά ήταν καλύτερα στην ομάδα ελέγχου σε σχέση με μητέρες των οποίων τα παιδιά εμφάνισαν τη νόσο.

Όταν συγκρίθηκαν δείγματα αίματος από τις δύο ομάδες, τα παιδιά των μητέρων που είχαν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Neurology.

www.onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.