Πέθανε ο μεγάλος David Bowie

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο εμβληματικός τραγουδιστής David Bowie.

Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε μέσω της επίσημης σελίδας του διάσημου καλλιτέχνη στο Facebook.

david fb

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, γνωστός ως David Bowie, 8 Ιανουαρίου 1947-10 Ιανουαρίου 2016) δημοφιλής Βρετανός μουσικός και παραγωγός της ροκ και σημαντικός εκπρόσωπος της μουσική του 20ού αιώνα, κυρίως χάρις στη δουλειά του τη δεκαετία του 1970. Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust. Αποτελεί ένας σημαντικότερους μουσικούς του Γκλαμ Ροκ. Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του “Fame” που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Η καρίερα του συνέχισε χωρίς σημαντικές επιτυχίες το υπόλοιπο τμήμα της δεκαετίας του 1970. Το 1983 κυκλόφορησε το άλμπουμ Let’s dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχήμενα τραγούδια. Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Πώς δημιουργήθηκε η περσόνα του Ziggy Stardust, και από πού βγήκε το όνομά του
Ο David Bowie εμπνεύστηκε τον Ziggy από τον θρυλικό Vince Taylor, τον οποίο γνώρισε αφού ο βρετανός ροκ ν ρολ τραγουδιστής -που έκανε επιτυχία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60- είχε υποστεί ένα νευρικό κλονισμό και πίστευε ότι είναι ένα είδος θεού και εξωγήινου. Εκτός από τον Taylor μεγάλη επιρροή για τον Bowie ήταν ο Legendary Stardust Cowboy (a.k.a Carl Odam). Ένας underground performer που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος του psychobilly, με εμμονή στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Ο Legendary Stardust Cowboy “δάνεισε” το όνομά του στο alter ego του Bowie, ενώ το όνομα Ziggy προέκυψε, σύμφωνα με τον ίδιο, από ένα ραφείο με το ίδιο όνομα που είδε τυχαία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Q, το 1990, αναφέρει “Μου άρεσε που περιείχε το όνομα του Iggy (Pop) μέσα , αλλά στην ουσία ήταν το όνομα ενός ραφείου. Και εφόσον ήξερα από την αρχή ότι ένα τεράστιο μέρος της περσόνας του Ziggy Stardust θα είχε να κάνει με τα ρούχα, το θεώρησα καλή ιδέα”.
Όσο για τις θεωρίες σχετικά με ποιον ροκ ήρωα είχε κατά νου ο Bowie όταν “έπλαθε” τον Ziggy, οι επικρατέστεροι είναι οι Iggy Pop (προφανώς), Lou Reed, Marc Bolan και Jimi Hendrix – κυρίως εξ’ αιτίας της αναφοράς ότι ήταν αριστερόχειρας.
To σήμα κατατεθέν του Ziggy Stardust ήταν τα απίθανα φουτουριστικά κοστούμια του. Όλα τα ρούχα της περιοδείας σχεδιάστηκαν από τον 27χρονο τότε Kansai Yamamoto, η προσωπικότητα και το στυλ του οποίου υπήρξαν και βασική επιρροή του Bowie για την γέννηση του εξωγήινου συνταξιδιώτη του.   Σε συνέντευξή του στα τέλη των 90s ο τραγουδιστής δήλωσε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κρατημένα τα περισσότερα κομμάτια της συλλογής, “αλλά έχω τις μπότες, εκείνες τις κόκκινες μπότες!” (που στην πραγματικότητα άνηκαν στην συλλογή της περιοδείας του ακριβώς επόμενου δίσκου, “Aladdin Sane”).
Τέλος, το μακιγιάζ του Ziggy ο Bowie το επιμελούταν μόνος του, χωρίς να δέχεται καμία βοήθεια ή συμβολή από ειδικούς (“Τι ξέρεις εσύ από μακιγιάζ, είσαι γυναίκα!”).   Η ιεροτελεστία του βαψίματος ήταν για τον τραγουδιστή μια πολύ σοβαρή υπόθεση, και η όλη διαδικασία τον χαλάρωνε και τον έβαζε στον ρόλο πριν το κάθε συναυλία.   Τις περισσότερες γνώσεις και τεχνικές επί του θέματος τις έμαθε από μία Γιαπωνέζα καμπούκι σταρ, την Tamasaburo, με την οποία γνωρίστηκε σε ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία.
Η συναρπαστική ιστορία του Ziggy Stardust, του ανδρόγυνου ροκ σταρ από το διάστημα

To σήμα κατατεθέν του Ziggy Stardust ήταν τα απίθανα φουτουριστικά κοστούμια του. Όλα τα ρούχα της περιοδείας σχεδιάστηκαν από τον 27χρονο τότε Kansai Yamamoto

Από τις τελευταίες μέρες της εποχής Ziggy Stardust

See David Bowie transform over the years in one animated GIF

 

news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.