Τι κρύβουν τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων

Τι κρύβουν τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων

Σημαντικές αλλαγές κρύβουν τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων εισπράττουν ενοίκια. Τα έντυπα Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) και Ε3 (εισοδήματα επαγγελματιών) έχουν αρκετές αλλαγές στους κωδικούς, πολλές περισσότερες σε σύγκριση με το βασικό φορολογικό έντυπο Ε1.

Σύμφωνα με tovima.gr οι αλλαγές αυτές αφορούν 1 εκατομμύριο επαγγελματίες και 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και αφορούν τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν σε λίγες ημέρες.

Στο έντυπο Ε2 πλέον αναγράφονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα που είναι πλέον αφορολόγητα μέχρι να εισπραχθούν.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, καθώς επίσης να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την πληρωμή του φόρου (τον αριθμό των δόσεων και πότε).

Με βάση τα ισχύοντα ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει και φέτος πρόβλεψη να μην φορολογηθούν ως επαγγελματίες άνεργοι και πολίτες με ελάχιστα εισοδήματα που θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Θα πρέπει να ισχύσει και πάλι η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 που αφορούσε τα εισοδήματα του 2014 και προέβλεπε ότι το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων αν δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα τις 9.500 ευρώ και δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων με το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ.

 

Κωδικοποιημένα οι αλλαγές στο Ε3 είναι οι εξής:

– Στην πρώτη σελίδα του εντύπου, προστίθενται τρία νέα πεδία. Στο πρώτο δηλώνεται η ημερομηνία πρώτης έναρξης του επιτηδεύματος, στο δεύτερο η ημερομηνία έναρξης και στο τρίτο η ημερομηνία διακοπής.

– Στην ένδειξη με την κατηγορία βιβλίων έχει διαγραφεί το τρίτο πεδίο όπου αναγραφόταν το μεικτό σύστημα βιβλίων (απλογραφικά / διπλογραφικά).

– Προστέθηκε ο κωδικός 598 τον οποίο θα συμπληρώσουν οι «μη ενταγμένοι σε καθεστώς ΦΠΑ». Σημειώνεται ότι από το καθεστώς ΦΠΑ απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

– Καταργήθηκε ο κωδικός 063 με την ένδειξη «βιβλίο αποθήκης» που υπήρχε στο περυσινό έντυπο και ο κωδικός 072

– Νέος κωδικός 909 στον πίνακα Ε στον οποίο θα δηλώνονται οι αγροτικές αποζημιώσεις.

– Προστέθηκε ο κωδικός 325 στον πίνακα Ζ  στον οποίο θα δηλώνεται η υπεραξία από μεταβίβαση αυτοκινήτου Δημόσιας Χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998  Επίσης έχει προστεθεί ο κωδικός 342 στον οποίο θα δηλώνεται το κέρδος του άρθρου 71 του ν. 3842/2010 (από ευρεσιτεχνία).

– Νέος κωδικός 349 στον πίνακα Ζ ο κωδικός 349 στον οποίο θα δηλώνεται το καθαρό αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση σκάφους (ν. 27/1975).

– Προστέθηκε καινούργιος πίνακας Κ στον οποίο θα δηλώνονται οι προσωρινές διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης.

 

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε2

–       Οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν και στο έντυπο Ε

–       Στήλη 13: Δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση και την υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

–       Στήλη 14: Δηλώνεται το εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας.

–       Στήλη 15: Αναγράφεται το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας.

–       Στήλη 16: Δηλώνονται τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.