Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για πέμπτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια ιδιαίτερη ξενάγηση που φέρει τον τίτλο «Βγαίνοντας από την Λήθη. Συντήρηση τοιχογραφικού διακόσμου και οροφογραφίας Αγίου Λουκά Καστοριάς» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στον ομώνυμο ναό .
Το μνημείο παρέμενε για δεκαετίες κλειστό σε κακές συνθήκες διατήρησης, αν και είχαν υλοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης σε αυτό. Εκκρεμούσε, ωστόσο, η συντήρηση του τοιχογραφικού του διακόσμου, καθώς το μνημείο παρουσίαζε ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα της πόλης (το μοναδικό που διαθέτει ζωγραφική στην οροφή και τοιχογραφίες μιας ιδιαίτερης τεχνοτροπίας). Μετά την εκπόνηση επικαιροποιημένων μελετών, το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2020 οι σχετικές εργασίες (εξυγίανση του χώρου, στερέωση της απολεπισμένης ζωγραφικής επιφάνειας, στερέωση υποστρώματος στους τοίχους και την οροφή του ναού).
Σας προσκαλούμε λοιπόν να γνωρίσετε από κοντά την επιστήμη της συντήρησης και να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των εργασιών βγάζοντας ένα ακόμα μνημείο της πόλης από τη λήθη του.
Ώρες ξεναγήσεων 11:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. στο ναό Αγίου Λουκά επί της Χριστοπούλου 56.
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο 2467026649 (εργαστήρια συντήρησης ΒΜΚ) έως την Παρασκευή 14/10.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Αμαλία Γκιμουρτζίνα, Προϊστάμενη του Τμήματος Συντήρησης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Τηλ.:2467088200

Leave a Reply

Your email address will not be published.