ΕΦΚΑ: 250.000 μη ενεργοί οφειλέτες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων

ΕΦΚΑ: 250.000 μη ενεργοί οφειλέτες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Αναζητείται τρόπος να ρυθμίσουν τα χρέη τους ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους ή αυτοαπασχολούμενοι που τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό

Τουλάχιστον ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, θα καθυστερήσει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ για φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος «καθυστερεί» την έκδοση της απόφασης η οποία δεν επηρεάζει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, έως ότου βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τους οφειλέτες.

Για παράδειγμα αναζητείται τρόπος α) να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετική έκθεση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και β) οι αυτοαπασχολούμενοι πχ μηχανικοί που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα ταμεία στην Ελλάδα αλλά τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της ρύθμισης είναι να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 250.000 μη ενεργούς  οφειλέτες των ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εν πολλοίς παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πετρόπουλο  αυτή η πολυάριθμη ομάδα οφειλετών δε μπορεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής της. Μπορεί όμως να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές και να θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές, υποβάλλοντας αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.

Πάντως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ακόμα και η πιο «επιτυχής» μέχρι σήμερα ρύθμιση του 2015 (των 100 δόσεων) δεν είχε ευοίωνη κατάληξη. Υπενθυμίζουμε ότι από τους 145.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αρχικά, παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους οι μισοί, περίπου 70.000. Συνολικά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ασφαλιστικά  ταμεία, το β΄ τρίμηνο του 2017, 112.009 επί συνόλου 203.724 διακανονισμών είχαν χαθεί.

«Έχει στραγγίξει η αγορά, δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή εισφορών όσο καλές και αν είναι οι ρυθμίσεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς. «Για να καταλάβετε από τις 298.000 ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, οι 145.000 δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 3000 ευρώ. Ορισμένες μεγάλες εταιρίες που οφείλουν και έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν ξανά για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο μικρός επαγγελματίας όμως δε μπορεί να επανέλθει. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας θα λυθεί μόνο με την αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου».

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν προτείνει ως μόνη λύση την κεφαλαιοποίηση και το «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Ειδικότερα προτείνουν κατά την περίοδο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους (κεφάλαιο), είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαγραφή του χρέους, οπότε και θα επέρχεται αναπροσαρμογή των αποδοχών στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία θα προβλέπει :
-«Κούρεμα» της βασικής οφειλής για χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
-Η διαγραφή επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% αυτών.
-Η οφειλή θα εξοφλείται έως και σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.
-Για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ θα γίνονται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων.
-Για τους οφειλέτες των ταμείων με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000  ευρώ θα ακολουθείται πιο απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία.
-Όλες οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν αλλά με διαφορετική διαδικασία. Πχ βασική οφειλή που υπερβαίνει το ποσό των 300.000 €. δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης ΕΦΚΑ αλλά μόνο σε ανώτερο επίπεδο με στελέχη του ΚΕΑΟ.
-Προσοχή! Από τη στιγμή που οι οφειλέτες θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει επίσης για τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν αυξημένες εισφορές ώστε να λάβουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος επί 25 χρόνια στην ανώτερη κλάση (εισφορές 1200 ευρώ το δίμηνο) προσδοκούσε σύνταξη 3.500 μικτά. Με το νέο νόμο θα λάβει 1650. Για να μην «κατρακυλήσει» περαιτέρω η σύνταξή του τα επόμενα χρόνια (μείωση προσωπικής διαφοράς κλπ) η Συνομοσπονδία προτείνει να περάσει διάταξη με την οποία να δίνεται το δικαίωμα καταβολής επιπλέον ασφαλίστρων.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.