Δώδεκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τους πρόσφυγες

Δώδεκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τους πρόσφυγες

Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καμία συνεισφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται το συγκεκριμένο έγγραφο, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Ελλάδα, αναμένεται ακόμα να συνεισφέρουν στο πακέτο οικονομικής βοήθειας των προσφύγων στην Τουρκία και «θα πρέπει να το κάνουν» αναφέρει το έγγραφο.

Ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και μερικές εβδομάδες μετά την εφαρμογή της, η Κομισιόν σκιαγραφεί την μπερδεμένη εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί. «Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό ιδιαίτερα καθώς ένα από τα πιο προκλητικά στοιχεία – η καθημερινή λειτουργία των πραγματικών διαδικασιών επιστροφής και επανεγκατάστασης σε πλήρη συμμόρφωση με την ΕΕ και τους διεθνείς κανόνες – είναι ακόμα μπροστά μας» αναφέρει το έγγραφο.

Στην αναφορά της προόδου της συμφωνίας η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει αρχίσει να αποδίδει. «Οι διακινητές δυσκολεύονται να περάσουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα» και αναφέρει ότι τρεις εβδομάδες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας, πέρασαν στην Ελλάδα 26.878 πρόσφυγες και από τις 4 Απριλίου έχουν περάσει μόνο 5.847.

Ακόμη όμως, συμπληρώνει το Politico, η κατάσταση είναι μακριά από το να χαρακτηριστεί ομαλή. Περίπου 325 πρόσφυγες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία, 240 Πακιστανοί, 42 Αφγανοί, 10 Ιρανοί, 7 Ινδοί, 5 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, το Κονγκό, 4 από τη Σρι Λάνκα, 2 Σύροι, 1 Σομαλός, 1Μαροκινός, 1 Παλαιστίνιος και ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Οι πρόσφυγες ααντιμετωπίζουν την απέλαση και παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα τις δύο προηγούμενες εβδομάδες» αναφέρει η έκθεση και ζητά την επιτάχυνση της αποστολής στην Ελλάδα του εξειδικευμένου προσωπικού για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Η Frontex, η Ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων έχει ζητήσει επιπλέον 1.500 άτομα για να εκπληρώσει η ΕΕ τους όρους της συμφωνίας. Μόνο 340 έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕ υποσχέθηκε ότι θα στείλει και 300 μεταφραστές. Η Κομισιόν επιμένει ότι οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.