Δυτική Μακεδονία: Η Καφέ Αρκούδα απειλείται και απειλεί

Δυτική Μακεδονία: Η Καφέ Αρκούδα απειλείται και απειλεί

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται, από τη συχνή παρουσία αρκούδων, τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και εντός κατοικημένων περιοχών.

Χθες, οι κάτοικοι στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς, κλειδώθηκαν έντρομοι στα σπίτια τους, όταν αργά τη νύχτα, εμφανίστηκε στην πλατεία μία μεγάλη αρκούδα! Για την απομάκρυνση του ζώου, στήθηκε επιχείρηση από δυνάμεις της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, με τη συμμετοχή εθελοντών των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».

Στην Κοζάνη, στην περιοχή του Α. Γεωργίου Αναρράχης, η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία πεζών και οδηγών, όταν εντοπίστηκε φωλιά τριών αρκούδων, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή. Το γεγονός μάλιστα, προκάλεσε το ενδιαφέρον του National Geographic, που κατέγραψε το περιστατικό. Λίγο καιρό πριν, εντοπίστηκε από περαστικούς, παγιδευμένο αρκουδάκι στη λίμνη της Καστοριάς, ενώ πρόσφατα, σημειώθηκε ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ενήλικη αρκούδα στο δρόμο Κοζάνης – Γρεβενών

Η παρουσία του άγριου και επιβλητικού ζώου σπάνια είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, προκαλώντας κυρίως πανικό και υλικές ζημιές. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τους ντόπιους της περιοχής, το ζώο δεν επιτίθεται στον άνθρωπο αν δεν απειληθεί σημαντικά.

Οι αρκούδες, διατηρούσαν ανέκαθεν αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, ο κατακερματισμός του βιοτόπου τους, από την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει εγκλωβίσει τα ζώα με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό και την ασυνήθιστη τους συμπεριφορά.

Μεγάλη πληγή για την περιοχή, αποτελούν τα πολλά τροχαία ατυχήματα, με θύματα ανθρώπους και ζώα, ειδικότερα στον κάθετο άξονα Κοζάνης – Καστοριάς της Εγνατίας Οδού, ο οποίος διατρέχει το βιότοπο της καφέ αρκούδας, ανακόπτοντας τις συνήθεις διαδρομές των πληθυσμών της.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η πρόβλεψη των κατασκευαστών του οδικού έργου, για την ελεύθερη μετακίνηση των ζώων, είναι ελλιπής, όπως ελλιπής χαρακτηρίζεται και η προσοχή των διερχόμενων οδηγών, οι οποίοι αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες παρά την ειδική προειδοποιητική σήμανση. Οι αρκούδες ως μεγαλόσωμα και ευφυή ζώα, κυρίως τη νύχτα, παρακάμπτουν τη διπλή περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου αιφνιδιάζοντας τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχουν σκοτωθεί σε τροχαία ατυχήματα περισσότερα από πενήντα ζώα, αριθμός τεράστιος, αφού ο συνολικός πληθυσμός αρκούδων στη χώρα μας δεν ξεπερνάει τις τετρακόσιες. Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε οδηγούς και κατοίκους της περιοχής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον τόσο της αρκούδας, όσο και των υπολοίπων υπό εξαφάνιση ειδών. Παράλληλα εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους, για την απουσία συστηματικής αρωγής της πολιτείας, στην ενίσχυση της προστασίας της άγριας ζωής.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.