Δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η μοναδική πρακτική λύση μακροπρόθεσμα

Δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η μοναδική πρακτική λύση μακροπρόθεσμα

Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωή του έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό φτάνει τον 1 στους 3, ενώ το 70% των περιπτώσεων αφορά τις γυναίκες.

Δυσκοιλιότητα – Οι ειδικοί, αναφέρουν ότι η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια, που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ωστόσο 3 στους 10 πάσχοντες στη χώρα μας δεν έχουν ζητήσει τη βοήθεια ειδικού για την αντιμετώπιση αυτού του ενοχλητικού προβλήματος.

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Δυσκοιλιότητα, που καθιέρωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών (υποθυρεοειδισμός, κυστική ίνωση, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνος παχέος εντέρου κ.λπ.), ενώ μπορεί να προκληθεί και από την τακτική λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιόξινα, παυσίπονα, νευροληπτικά). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί λειτουργική νόσο, χωρίς να υπάρχει υποκείμενη αιτία. Σημειώνουν ότι συνήθως συσχετίζεται με το είδος της διατροφής (χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ζωικές τροφές κ.λπ.), την απουσία σωματικής άσκησης, τη χαμηλή πρόσληψη υγρών και το άγχος. Ωστόσο, ως σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να σχετίζεται και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως ένα ταξίδι ή την έναρξη μιας δίαιτας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας «κλειδί» είναι η διατροφή. Ειδικότερα, συστήνεται η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με βάση το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής (τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια), η τήρηση σταθερού προγράμματος γευμάτων καθώς και η αργή και καλή μάσηση, η κατανάλωση άφθονου νερού (τουλάχιστον 1,5lt υγρών κάθε μέρα, ιδίως το πρωί), αλλά και η τακτική άσκηση.

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή υποστηρικτικά προς αυτές, συστήνεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.