«Δούναι και λαβείν» 14 δισ. ευρώ με δόση και χρέος έως τις 20 Ιουλίου

«Δούναι και λαβείν» 14 δισ. ευρώ με δόση και χρέος έως τις 20 Ιουλίου

Μέσα στις επόμενες 17 ημέρες η Ελλάδα θα λάβει 7,7 δισ. ευρώ από τους δανειστές και θα πληρώσει για λήξεις τοκοχρεολυσίων συνολικά 6,3 δισ. ευρώ. Στις 17 Ιουλίου πρέπει να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 του μήνα περίπου 300 εκατ. στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου το ποσό των 3,9 δισ. στην ΕΚΤ.

Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες προκειμένου να γίνουν γρήγορα και οι προσλήψεις και οι εκταμιεύσεις των σχετικών ποσών.

Η τελική επίσημη έγκριση για την καταβολή της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ θα δοθεί στις 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες αρχικά από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή από τους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και εν συνεχεία από τους ίδιους του υπουργούς, που συγκροτούν το συμβούλιο κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πριν από τις εγκρίσεις του ESM ωστόσο απομένει μια ακόμη κοινοβουλευτική έγκριση. Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 θα εξεταστεί στο Ολλανδικό κοινοβούλιο η συμφωνία του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εκεί Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να εισηγηθεί στους Ολλανδούς βουλευτές τη χορήγηση της δόσης, κάτι που αναμένεται να εγκριθεί χωρίς προβλήματα.

Να σημειωθεί πως προ ημερών ο Γκέερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης του Ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» είχε χαρακτηρίσει «πηγάδι δίχως πάτο» την Ελλάδα και είχε υποστηρίξει πως οι Έλληνες ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους σε σουβλάκι και ούζο και στη συνέχεια ζητούν κοινωνικά επιδόματα!

Οι εν λόγω επικρίσεις και η επιθετική στάση του «Κόμματος για την Ελευθερία» δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη ψηφοφορία της Πέμπτης, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι εκτιμάται πως θα ψηφίσουν υπέρ της καταβολής.

 

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου τα προβλήματα σταματούν, καθώς τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα πρέπει να εξοφληθεί δόση μόλις 150 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Δεκέμβριο η χώρα θα κληθεί να καταβάλει ξανά στο Ταμείο το ίδιο περίπου ποσό.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.